w ,

HAHAHA!HAHAHA! WTFWTF

Jak długo można trzymać w lodówce sałatkę jarzynową? Zaskakujące, ale ludzie o tym nie wiedzą

Nikt nie chce zatruć się pozostałościami z wielkiej uczty świątecznej. Dlatego warto wiedzieć, ile można przechowywać w lodówce królową polskich dań, czyli sałatkę jarzynową.

sałatka jarzynowa jak długo przechowywać

Święta trwają, ale internauci już teraz szukają w Google informacji o tym, jak długo można bezpiecznie przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. I słusznie – należy o tym wiedzieć, aby się ewentualnie po świątecznej uczcie nie zatruć.

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową w lodówce? Ujawniamy

Nie ma w Polsce żadnych świąt bez królowej naszych stołów. Sałatka jarzynowa, bo o niej mowa, musi być zawsze. Pytanie brzmi jednak, czy nadaje się ona do spożycia po świętach i jak długo jedzenie jej jest dla nas bezpieczne.

Nie da się ukryć, po co internauci szukają odpowiedzi na to pytanie. Chodzi nie o walory smakowe, ale o to, czy bezpiecznie jest jeść tę potrawę kilka dni po świętach. Zdarza się też, że odwiedzą nas znajomi i nie bardzo mamy co postawić na stół. Czy można więc poczęstować ich jarzynową sprzed kilku dni?

Na stole w Wielkanoc będzie jej w większości domów najwięcej, bo każdy chce dokładkę i musi dla wszystkich starczyć. Problem pojawi się jednak wtedy, gdy goście się rozejdą do domów, a my zostaniemy z całą miską tej potrawy, a nie mamy chwilowo – z oczywistych względów – siły jeść.

Sałatka jarzynowa. Jak długo w lodówce? To proste!

Z powodu składników oraz dużej ilości majonezu, sałatka jarzynowa na pewno nie jest potrawą, którą można bezpiecznie trzymać w lodówce tygodniami. Powinna ona zatem stać w lodówce nie dłużej niż dwa, maksymalni 3 dni

Majonez jest składnikiem, który powoduje, że całość ulega szybkiemu psuciu mimo chłodu. Ze względu na to, że są w niej też jajka lub szczypior (czasami cebula, ale nie polecamy jej dodawać), zapach w lodówce również może być po 2 dniach bardzo nieprzyjemny. Dlatego należy przechowywać sałatkę w zamkniętym opakowaniu.

Jeśli chcemy przedłużyć okres przydatności naszej potrawy, to warto niektóre składniki pokroić i dodać na ostatnią chwilę. Należą do nich właśnie majonez, jajka czy jabłko.

Możemy też część pokrojonych składników zmieszać z majonezem, a resztę zamrozić i przyrządzić na dokładkę kolejną miskę po kilku dniach, a nawet tygodniach. Na koniec jeszcze jedna informacja. Nie polecamy przykrywania sałatki grubą warstwą majonezu. To nie przedłuży jej trwałości, a majonez może po szybko skisnąć lub wyschnąć. Nie będzie wówczas wyglądał zbyt apetycznie.

swieconka do ktorej sklad wielkanoc

Tych produktów nie wolno wrzucać do święconki. Księża mogą odmówić poświęcenia koszyczka

jackowski mapa polski masowa ewakuacja

Jasnowidz Jackowski pokazał mapę grozy: „Ludzie będą stąd uciekać!” Masowa ewakuacja?