w ,

WTFWTF HAHAHA!HAHAHA! PŁACZĘPŁACZĘ JESTEM ZŁY!JESTEM ZŁY! KOCHAM TO!KOCHAM TO! OMGOMG

Gessler ujawnia! Ten składnik popsuje każdą sałatkę jarzynową! Co Polacy robią źle?

W różnych regionach Polski sałatka jarzynowa jest przygotowywana na wiele sposobów. Jest jednak jeden składnik, który sprawia, że niektórzy mogą jej nie zjeść.

magda gessler sałatka jarzynowa przepis
Znana restauratorka wskazuje, czego nie wrzucać do sałatki, aby jej nie popsuć. Fot. Facebook / Magda Gessler official

Sałatka jarzynowa to królowa na świątecznych stołach i nie tylko. Bez niej nie odbędą się żadne kolacje i sniadania w Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Magda Gessler ujawniła, jaki podstawowy błąd popełniają Polacy w trakcie przygotowania tej potrawy.

Magda Gessler ujawnia prawdę o sałatce jarzynowej. Co robimy źle?

Sałatka jarzynowa jest może potrawą tradycyjną, ale jej historia jest dość krótka. Ta najpopularna w Polsce sałatka z gotowanych jarzyn oraz jajek nie ma dziś jednego przepisu. W różnych regionach kraju są różne metody jej przygotowywania w zależności od upodobań. Choć jadamy ją głównie w święta, to bywa królową na stołach również podczas urodzin, imienin czy domówek.

Historyczne źródła wskazują, że pierwsze przepisy pochodzą wprost z Rosji, choć miała ona wówczas nieco inną formę. Składała się również z ozorów, kaparów, sałaty, pikli. Był w niej też sos, którego skład nie jest do dziś znany. W ostatnich trzech dekadach XX wieku była ona już obecna w wielu restauracjach w przystępnej cenie.

Okazuje się jednak, że Polacy popełniają czasem jeden podstawowy błąd, który postawnowiła publicznie wytknąć znana restauratorka Magda Gessler. Czyni to podobnie jak najbardziej znany i ceniony krytyk kulinarny w kraju, Robert Makłowicz. Według niego Polacy nie potrafią zrobić schabowego, choć uważają go za potrawę tradycyjną.

Kluczowy składnik sałatki jarzynowej, który nie powinien się w niej znaleźć

Święta bez jarzynowej sałatki nie mogą się odbyć – to oczywiste. Co jednak, jeśli robimy ją nie tak, jak należy? Okazuje się, że istnieje jeden kluczowy składnik, który powoduje, że nasza potrawa nie będzie przyrządzona zgodnie ze sztuką i tracycją. Efekt jest taki, że nie każdemu potem ona smakuje i może po imprezie wylądować w koszu.

Magda Gessler stwierdziła, że najczęściej popełnianym przez Polaków błędem jest wrzucanie do niej cebuli. Wiele razy podczas „Kuchennych Rewolucji” restauratorka wskazywała, że – mając na uwadze miejsce Polski na mapie – nasza cebula jest zbyt mocna w smaku i niezwykle intensywna, przez co nie bardzo nadaje się do takich potraw. Sałatka smakuje i pachnie wtedy tylko i wyłącznie cebulą.

Warto też zwrócić uwagę na ziemniaki, które również są bardzo różne w całej Polsce. Najlepszymi ziemniakami do sałatki będą te, które dostać można na Śląsku. Powinno się też gotować dobrej jakości warzywa na sałatkę nie w wodzie z solą, tylko w rosole.

POLECAMY:
Magda Gessler krytykuje rząd. Padły mocne słowa. "Nikczemność i kłamstwa"

To, na co wskazuje Gessler, to również jakość jajek. Do sałatki nie kupujmy nigdy tzw. „trójek„. Jeśli zastosujemy się do rad Pani Magdy, nasza sałatka będzie idealna, a mieszanie składników nie sprawi kłopotów. Dobrej jakości składniki sprawią, że sałatka będzie wyglądała jak trzeba i nie będzie zwykłą paćką z majonezem. Będzie po prostu tradycyjna. Prawdziwy smak dzieciństwa.

Sałatka jarzynowa. Magda Gessler przepis

Źródło: Instagram, YouTube

bunkier putina google maps

Tak wygląda bunkier Putina! Ujawniono zdjęcia, na których widać inne niepokojące rzeczy

kaczyński sondaż pis

Jarosław Kaczyński przerażony. Otrzymał dramatyczne wieści. Będzie wielka mobilizacja?