w ,

HAHAHA!HAHAHA! PŁACZĘPŁACZĘ WTFWTF

Groźny dla zdrowia błąd, który większość z nas popełnia w kuchni. Konsekwencje mogą być dramatyczne

Polacy w kuchni popełniają wiele błędów. Jedne mają niekorzystny wpływ na smak potraw, inne mogą mieć wręcz tragiczne konsekwencje dla zdrowia lub życia.

czy myć mięso przed gotowaniem
Fot. Freepik

Spore grono Polaków lubi gotować. Dla niektórych to prawdziwe hobby. Wchodząc do kuchni warto jednak pamiętać, że w trakcie przyrządzania potraw bardzo łatwo o pomyłki. Są one z pozoru niegroźne, ale konsekwencje czasami mogą być rzeczywiście opłakane.

Czy myć mięso przed gotowaniem? Przeczytaj, jeśli tak robisz

Gotowanie potrafi być świetnym hobby. Jednak czasami popełniamy w kuchni mniejsze lub większe błędy, które mają wpływ na efekt finalny. Dobrze, jak kończy się tylko na pogorszeniu jakości potrawy i jej walorów. Gorzej, jeśli z pozoru nic nie znaczące ruchy błędy mogą przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych.

Jedną z takich praktyk jest mycie mięsa przed gotowaniem. Dla większości osób wydaje się to oczywistością, ale okazuje się, że możemy sobie w ten sposób sobie i domownikom zaszkodzić. Dietetycy są zdania, że jakiekolwiek mycie mięsa (nie tylko z kurczaka) przed obróbką termiczną może grozić utratą zdrowia.

W tym momencie ze zdziwieniem większość z nas spyta – jak to w ogóle możliwe? Okazuje się, że na przykład na surowym mięsie z kurczaka znajdują się bakterie, które są groźne dla zdrowia, jeśli dostaną się do układu pokarmowego.

Kończy się to w najlżejszej opcji biegunką i bólem brzucha. W gorszym przypadku gorączką lub poważnym zatruciem. To w efekcie powoduje, że możemy znaleźć się w szpitalu.

Nie myj mięsa nie tylko przed obróbką, ale też przed mrożeniem

Przynosząc mięso do domu często od razu je myjemy. Nie róbmy tego w szczególności pod bieżącą wodą z kranu. Jak na TikToku ujawnił dietetyk Michał Wrzosek, woda, która pryska na całą kuchnię w trakcie mycia mięsa powoduje, że zarazki dosłownie rozpylają się po całym otoczeniu.

W ten sposób wszystko to, co znajduje się wokół zlewu i nie tylko, będzie pełne bakterii. To nie tylko ściany, ale też suszarka, na której suszymy umyte naczynia czy ścierki, którymi dalej będziemy roznosić groźne drobnoustroje po blatach i stołach (być może nawet poza kuchnią).

Jak zatem pozbyć się bakterii z powierzchni mięsa? Należy po prostu od razu przejść do obróbki termicznej, czyli gotowania, smażenia czy pieczenia bez uprzedniego mycia. Każda z tych operacji wiąże się z ekspozycją mięsa na bardzo wysokie temperatury. To skutecznie zabije i unieszkodliwi nawet najbardziej odporne zarazki.

Jeśli myjemy mięso pod bieżącą wodą, by za moment je zamrozić, również popełniały straszny błąd. Płukanie i mycie mięsa powoduje, że nagromadzone i tak bakterie będą rozmnażać się jeszcze szybciej.

marzena kipiel-sztuka finanse święta inflacja drożyzna świat według kiepskich

Marzena Kipiel-Sztuka przeżywa prawdziwy dramat. O wszystkim opowiedziała mediom

granica polsko-białoruska uchodźcy z afganistanu morawiecki

Mateusz Morawiecki do dymisji? Ujawniono datę końca urzędowania. „Będzie premierem do…”