w ,

Dajemy to jeść dzieciom. Rak jelita grubego tylko na to czeka. Lekarze przestrzegają

Rak jelit tylko czeka, by dać o sobie znać. Długotrwałe spożywanie składników konserwujących zawartych w parówkach czy niektórych wędlinach może mieć złe skutki.

czy parówki są zdrowe dla dzieci rakotwórcze

Przetwory mięsne dostępne na rynku zawierają szereg niezbyt ciekawych składników, przez które potem chorujemy. W gamie tych produktów znajdują się na pewno parówki i niektóre wędliny. W dodatku rodzice podają je często na talerzu swoim dzieciom.

Parówki rakotwórcze? Jedzmy je, ale z rozsądkiem

Parówki to produkt często podawany dzieciom. Nie uchodzą one generalnie za produkt wysokiej jakości, są nawet powiedzenia, że lepiej nie wiedzieć jak się uprawia politykę i jak robi się parówki. Coś jest na rzeczy. Zawarte w nich niektóre konserwanty to prosta droga do raka jelit.

Rak jelita grubego występuje bardzo często. Występuje, gdy jemy byle co i byle jak. To drugi jeśli chodzi o częstość występowania nowotwór złośliwy w Europie. Powodem jest żywność, w której jest coraz więcej konserwantów, barwników i ulepszaczy, które nie mają dobrego wpływu na nasze organizmy.

Zawarte w niektórych mięsnych produktach nitrozoaminy, azotyny i azotany są szkodliwe, ale są też powszechnie stosowane od lat. Nawet Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega jednak przed spożywaniem zbyt dużych ilości produktów, w których się one znajdują.

Parówki i niektóre wędliny to produkt mocno przetworzony, a ich intensywne zjadanie (również przez dzieci) to zagrożenie dla zdrowia. duże dawki tych substancji stanowią zagrożenie dla zdrowia.

Badania mówią wprost. To problem dla zdrowia publicznego

Krótkie, cienkie i ładnie wyglądające na talerzu kiełbaski i parówki – prawdziwy hit. Uwielbiają je dzieci, ale też dorośli. Są łatwe w podaniu i wcale nie takie drogie. Często podjadamy je między posiłkami nie patrząc na skład. A tam można znaleźć dosłownie wszystko. Dzieciom kładziemy też na talerzu szyneczkę z wizerunkiem misia. Przetworzoną.

Najnowsze badania przeprowadzone przez Queen’s University Belfast wykazały, że mięso konserwowane azotynami i azotanami to prosta droga do raka jelita grubego późniejszym okresie życia. W szczególności, jeśli zjadamy takie produkty regularnie. Co ciekawe, warto wspomnieć o dużej zawartości soli, która przyczynia się do problemów z ciśnieniem.

Ryzyko występowania raka jelita grubego zwiększa się realnie już po zjedzeniu raptem 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia. To zaledwie jedna parówka dziennie albo kilka plastrów przetworzonej wędliny.

Azotyny mają bardzo duży wpływ na potencjalny rozwój nowotworów. Są osoby po stronie świata nauki, które wręcz nawołują do całkowitego wycofania takich produktów ze sklepów. Pierwsze takie decyzje podjęto już w połowie 2022 roku we Francji. Nie wiadomo, czy kolejne kraje pójdą tą drogą.

inflacja cpi co to jest

Spodziewa się tego już prawie połowa Polaków. Ekonomiści załamani. Nie mają żadnych złudzeń

wynajmowanie mieszkania podatek 2023

Będzie dodatkowe opodatkowanie mieszkań. Morawiecki wskazał, kto będzie płacił