Sałatka jarzynowa to królowa na świątecznych stołach i nie tylko. Bez niej nie odbędą się żadne kolacje i sniadania w Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Magda Gessler ujawniła, jaki podstawowy błąd popełniają Polacy w trakcie przygotowania tej potrawy.
Magda Gessler ujawnia prawdę o sałatce jarzynowej. Co robimy źle?
Sałatka jarzynowa jest może potrawą tradycyjną, ale jej historia jest dość krótka. Ta najpopularna w Polsce sałatka z gotowanych jarzyn oraz jajek nie ma dziś jednego przepisu. W różnych regionach kraju są różne metody jej przygotowywania w zależności od upodobań. Choć jadamy ją głównie w święta, to bywa królową na stołach również podczas urodzin, imienin czy domówek.
Historyczne źródła wskazują, że pierwsze przepisy pochodzą wprost z Rosji, choć miała ona wówczas nieco inną formę. Składała się również z ozorów, kaparów, sałaty, pikli. Był w niej też sos, którego skład nie jest do dziś znany. W ostatnich trzech dekadach XX wieku była ona już obecna w wielu restauracjach w przystępnej cenie.
Okazuje się jednak, że Polacy popełniają czasem jeden podstawowy błąd, który postawnowiła publicznie wytknąć znana restauratorka Magda Gessler. Czyni to podobnie jak najbardziej znany i ceniony krytyk kulinarny w kraju, Robert Makłowicz. Według niego Polacy nie potrafią zrobić schabowego, choć uważają go za potrawę tradycyjną.
Kluczowy składnik sałatki jarzynowej, który nie powinien się w niej znaleźć
Święta bez jarzynowej sałatki nie mogą się odbyć – to oczywiste. Co jednak, jeśli robimy ją nie tak, jak należy? Okazuje się, że istnieje jeden kluczowy składnik, który powoduje, że nasza potrawa nie będzie przyrządzona zgodnie ze sztuką i tracycją. Efekt jest taki, że nie każdemu potem ona smakuje i może po imprezie wylądować w koszu.
Magda Gessler stwierdziła, że najczęściej popełnianym przez Polaków błędem jest wrzucanie do niej cebuli. Wiele razy podczas „Kuchennych Rewolucji” restauratorka wskazywała, że – mając na uwadze miejsce Polski na mapie – nasza cebula jest zbyt mocna w smaku i niezwykle intensywna, przez co nie bardzo nadaje się do takich potraw. Sałatka smakuje i pachnie wtedy tylko i wyłącznie cebulą.
Warto też zwrócić uwagę na ziemniaki, które również są bardzo różne w całej Polsce. Najlepszymi ziemniakami do sałatki będą te, które dostać można na Śląsku. Powinno się też gotować dobrej jakości warzywa na sałatkę nie w wodzie z solą, tylko w rosole.
To, na co wskazuje Gessler, to również jakość jajek. Do sałatki nie kupujmy nigdy tzw. „trójek„. Jeśli zastosujemy się do rad Pani Magdy, nasza sałatka będzie idealna, a mieszanie składników nie sprawi kłopotów. Dobrej jakości składniki sprawią, że sałatka będzie wyglądała jak trzeba i nie będzie zwykłą paćką z majonezem. Będzie po prostu tradycyjna. Prawdziwy smak dzieciństwa.
Sałatka jarzynowa. Magda Gessler przepis
Źródło: Instagram, YouTube