Święta trwają, ale internauci już teraz szukają w Google informacji o tym, jak długo można bezpiecznie przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. I słusznie – należy o tym wiedzieć, aby się ewentualnie po świątecznej uczcie nie zatruć.
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową w lodówce? Ujawniamy
Nie ma w Polsce żadnych świąt bez królowej naszych stołów. Sałatka jarzynowa, bo o niej mowa, musi być zawsze. Pytanie brzmi jednak, czy nadaje się ona do spożycia po świętach i jak długo jedzenie jej jest dla nas bezpieczne.
Nie da się ukryć, po co internauci szukają odpowiedzi na to pytanie. Chodzi nie o walory smakowe, ale o to, czy bezpiecznie jest jeść tę potrawę kilka dni po świętach. Zdarza się też, że odwiedzą nas znajomi i nie bardzo mamy co postawić na stół. Czy można więc poczęstować ich jarzynową sprzed kilku dni?
Na stole w święta będzie jej w większości domów najwięcej, bo każdy chce dokładkę i musi dla wszystkich starczyć. Problem pojawi się jednak wtedy, gdy goście się rozejdą do domów, a my zostaniemy z całą miską tej potrawy, a nie mamy chwilowo – z oczywistych względów – siły jeść.
Sałatka jarzynowa. Jak długo w lodówce? To proste!
Z powodu składników oraz dużej ilości majonezu, sałatka jarzynowa na pewno nie jest potrawą, którą można bezpiecznie trzymać w lodówce tygodniami. Powinna ona zatem stać w lodówce nie dłużej niż dwa, maksymalni 3 dni
Majonez jest składnikiem, który powoduje, że całość ulega szybkiemu psuciu mimo chłodu. Ze względu na to, że są w niej też jajka lub szczypior (czasami cebula, ale nie polecamy jej dodawać), zapach w lodówce również może być po 2 dniach bardzo nieprzyjemny. Dlatego należy przechowywać sałatkę w zamkniętym opakowaniu.
Jeśli chcemy przedłużyć okres przydatności naszej potrawy, to warto niektóre składniki pokroić i dodać na ostatnią chwilę. Należą do nich właśnie majonez, jajka czy jabłko.
Możemy też część pokrojonych składników zmieszać z majonezem, a resztę zamrozić i przyrządzić na dokładkę kolejną miskę po kilku dniach, a nawet tygodniach. Na koniec jeszcze jedna informacja. Nie polecamy przykrywania sałatki grubą warstwą majonezu. To nie przedłuży jej trwałości, a majonez może po szybko skisnąć lub wyschnąć. Nie będzie wówczas wyglądał zbyt apetycznie.