Sałatka jarzynowa – królowa naszych świątecznych stołów. Tradycyjna, z majonezem, z jarzyn ugotowanych w mundurkach. Marchewka i ziemniaki, jajka na twardo, pietruszka. Do tego kiszony ogórek i zielony groszek. Wersji jest wiele w zależności od upodobań smakowych. Oto najlepszy i sprawdzony przepis.
Sałatka jarzynowa. Królowa świątecznego stołu
To już absolutna klasyka na Boże Narodzenie i nie tylko. Chyba w każdym domu obowiązkowo pojawi się jutro na stole. Królowa naszego stołu. Prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo smaczna i wyjątkowa. W czym jednak tkwi sekret?
Uniwersalne i proste składniki. Ziemniaki, nadająca odpowiedniej słodyczy marchew i wyrazisty seler. Do tego pietruszka, kiszony ogórek i groszek konserwowy. Obowiązkowo jajko, a dla chętnych cebula. Tę ostatnią warto na pewno sparzyć po posiekaniu, by była bardziej lekkostrawna.
Sekret tkwi właśnie w prostocie przygotowania. Sałatka jarzynowa to danie, którego nie da się popsuć.
Sałatka jarzynowa najlepszy przepis i proporcje. Boże Narodzenie
Czas przygotowania: maksymalnie 20-25 minut
Czas gotowania jajek: 6-9 minut
Czas gotowania warzyw: 30 minut do godziny
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki – 350 g
- 4 mniejsze marchewki – 450 g
- 2 pietruszki – 200 g
- korzeń selera (mały)
- 4 duże ogórki kiszone – 200 g
- malutka cebulka lub kawałek pora – 50 g
- 1 małe jabłko
- puszka groszku konserwowego – 400 g
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i tyle samo pieprzu
Wykonanie:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę dokładnie umyć, ale nie obierać. Podobnie postąpić z selerem i porem.
- Całość włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dosolić do smaku. Gotować do miękkości (nie dłużej niż godzinę. Pamiętać o soli.
- Odcedzić warzywa, przestudzić. Następnie obrać ze skóry i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po pokrojeniu wrzucić wszystko do jednego naczynia.
- Jajka ugotować na twardo (maksymalnie 6 minut od momentu zagotowania się wody w garnku). Również pokroić w kostkę i dorzucić do pokrojonych wcześniej warzyw.
- Cebulę, jabłko oraz kiszone ogórki obrać i także pokroić w kostkę o podobnej wielkości. Razem z odsączonym groszkiem dorzucić do pozostałych składników.
- Czas na przyprawy. Sól (pół łyżeczki), zmielony czarny pieprz (też pół łyżeczki)
- Dodać majonez i wymieszać. Dla tych co lubią wersję z musztardą, dorzucić odrobinę tego składnika. Zostawić kilka łyżek majonezu do dekoracji. Można dodatkowo dodać jogurt naturalny.
- Przełożyć do miski szklanej i i pokryć odłożonym wcześniej majonezem. Dekoracja zależy już od Waszej inwencji.
- Gotową sałatkę warto też udekorować świeżą natką pietruszki.
Prawdziwy smak dzieciństwa i świąt! Smacznego!