W całej Polsce w Wielką Sobotę tłumy Polaków ruszyły z wystrojonymi koszyczkami w kierunku świątyń. W ostatnich latach jednak pozwalają sobie na łamanie zasad jeśli chodzi o zawartość święconki. Czego nie wolno w niej umieszczać?
Święconka. Wielkanoc 2022 i błędy popełniane przez Polaków
Święconka to wspólna nazwa dla wszystkich pokarmów, jakie umieszczamy w każdą Wielkanoc w koszyczkach, które następnie święcimy. To stara tradycja, z którą spotykamy się nie tylko w Polsce, ale jednocześnie to jeden z najbardziej lubianych zwyczajów. W ostatnich latach rodacy pozwalają sobie jednak na łamanie przyjętych norm.
Księża apelują o trzymanie się tradycji. Nie wolno wrzucać do koszyczka wszystkiego, co mamy pod ręką. Nie na tym bowiem zwyczaj ten polega. Dochodzi do sytuacji, że duchowni odsyłają nas z kwitkiem i odmawiają poświęcenia koszyka, gdy tylko zauważą, że jest z nim coś nie tak.
Potrawy, które na pewno wolno i należy umieścić w święconce to przede wszystkim: jajka w postaci pisanek lub kraszanek, baranek (może być zarówno z cukru, jak i z masła), sól (symbol oczyszczenia) i pieprz, mały chlebek jako symbol ciała Jezusa Chrystusa, a do tego odrobina wędliny, wielkanocnej babki piaskowej (symbol pracy) i ewentualnie kawałek korzenia chrzanu.
Czego nie wolno robić w Wielką Sobotę w kontekście święconki?
Polacy coraz częściej wkładają do koszyczka to, co znajdą pod ręką. Do zakazanych produktów żywnościowych należą na przykład miód lub ser.
Zdarzali się też tacy, którzy wkładali tam małpki z wódką. Opcjonalnie dopuszczalne jest wkładanie wody, która może symbolizować w niektórych regionach kraju obmywanie z win i grzechów.
Jeśli chodzi o ozdoby, dopuszczalne jest umieszczanie w święconce gałązek bukszpanu, rzeżuchy i kolorowych wstążeczek. Całość powinna być przykryta świąteczną serwetą, którą należy zdjąć w trakcie święcenia.
Pod żadnym pozorem nie należy wrzucać do święconki produktów takich jak batoniki czy inne słodycze. Tego typu produkty niczego nie symbolizują.
Kiedy powinno się jeść święconkę?
Z jedzeniem zawartości święconki należy zaczekać. Tak nakazuje tradycja. Święconka powinna być zjedzona nie wcześniej, niż w trakcie śniadania wielkanocnego, czyli w niedzielę. Wyjątkowo możemy wyciągnąć ze święconki chrzan, jajka oraz pieprz i sól, by użyć tych produktów do przygotowania żurku.
Dla osób, które nie mogą wytrzymać do niedzieli, mamy świetną wiadomość. Przyjmuje się, że tuż po wieczornej liturgii Wielkiej Soboty okres ten stanowi część niedzieli wielkanocnej. Kto więc mocno się niecierpliwi, może już zacząć konsumpcję.