Jest kilka kluczowych objawów, których doświadczamy po zjedzeniu tego składnika. Jest on niestety dość popularny i nie zawsze jest łatwo go wyeliminować z diety. Można jednak bardzo mocno ograniczyć jego spożycie i tym samym w dość szybkim tempie poprawić komfort życia.
Huśtawki emocjonalne, migrena i inne objawy… Sprawdź, czy nie zjadasz tego składnika w nadmiarze
Regularnie spożywanie tego składnika powoduje nie tylko biegunki i wzdęcia oraz zaparcia, ale często też uczucie mdłości i odczuwalne ciągłe zmęczenie. Do innych popularnych objawów, które są równie dokuczliwe, można zaliczyć bóle głowy i ciągłe zmiany nastroju. Kto by przypuszczał, że za te i inne negatywne objawy odpowiadać może jeden składnik w naszym menu?
Problem jest coraz bardziej powszechny i coraz więcej osób tego doświadcza. O czym mowa? O nietolerancji glutenu. Wspomniane wyżej objawy mogą być powodowane właśnie przez zawarty w pożywieniu gluten. Jeśli więc doświadczamy chociaż kilku z nich i są one dla nas uciążliwe i nie pozwalają normalnie funkcjonować, warto przemyśleć swój jadłospis.
Celiakia, która jest inną nazwą określającą nietolerancję glutenu, to choroba, która w naszym kraju dotyka jedną osobę na sto. Szacuje się jednak, że cierpi na nią więcej osób, które po prostu nie mają postanowionej diagnozy lub mylą objawy z innymi schorzeniami
Zmiana w diecie to jedno. Trzeba poradzić się lekarza
Gluten, który wywołuje wspomniane niekorzystne objawy, jest niezwykle popularny i występuje w sporej ilości w ziarnach np. pszenicy. Białko to zjadamy razem z ciastkami, chlebem, bułkami i innymi wypiekami, do których stosuje się mąkę. Jest go sporo również w innych popularnych produktach takich jak makarony, kasze, słodycze a nawet… wędliny!
Jak widać, wachlarz objawów jest dość szeroki i nie jest to tylko przykra w skutkach reakcja układu trawiennego. Być może dlatego też łatwo pomylić to z innymi schorzeniami Jeśli jednak część objawów odczuwamy, warto nie tylko wyeliminować – nawet dla samego sprawdzenia – gluten z diety. Koniecznie trzeba skontaktować się też z lekarzem, który potwierdzi lub wykluczy celiakię.