Jest w tylu produktach, że nie sposób jej uniknąć. Zagrożony jest każdy z nas – zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest nie tylko w słodyczach, ale i w popularnych w czasie każdych świąt produktach używanych do popularnych potraw, np. w musztardzie czy majonezie.
Jest szkodliwa, ale trafia na nasze stoły. Jest również w majonezach
Musztarda, majonez, jogurty, słodycze i wiele innych. Tam ją znajdziemy. Cichy zabójca naszych jelit, potężny wróg ludzi chorych na zespół jelita drażliwego. W ostatnich godzinach przed wielkim świętowaniem warto wiedzieć, jakie produkt wybrać, by uniknąć jej spożywania. To guma guar znana też pod symbolem E412, którą znajdziemy nawet w kosmetykach.
Jest w tylu produktach, że uniknąć jej jest bardzo trudno. Za chwilę trafi do naszych sałatek i innych potraw, bo jest również w majonezie, bez którego ciężko o dobre potrawy na święta. Warto zdać sobie sprawę, że guma guar potrafi działać niezwykle drażniąco na jelita. Może je nawet uszkodzić.
Choć jest pochodzenia roślinnego, to jest szkodliwa. Większość produkcji gumy guar odbywa się w Indiach. Choć w zamierzchłych czasach służyła do wykarmiania zwierząt, w dzisiejszych czasach stosowana jest przy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Stosuje się ją też do zagęszczania.
Czytajmy etykiety, nie kupujmy jedzenia pełnego chemii
Jeśli lubimy więc wszelkie topione sery, lody, kolorowe żelki czy sosy w butelkach, a nawet musztardy i majonezy, powinniśmy dokładnie czytać etykietę i listę składników. Warto uważać kupując przede wszystkim pieczywo w hipermarketach (często wcześniej mrożone). To do jego produkcji stosuje się właśnie ten składnik, aby bułki i chleby były dłużej zdatne do spożycia.
Czy guma guar jest dla naszego ciała składnikiem szkodliwym? Bez wątpienia. Niektórzy lekarze i dietetycy wprost uważają, że używanie jej powinno być prawnie zakazane. Jedzenie w nadmiarze produktów zawierających gumę guar spowodują bóle brzucha, biegunki, a co za tym idzie inne kłopoty z jelitami.
Czy to spontaniczna gościna, czy zaplanowany rodzinny obiad – pamiętajmy o tym, aby nie przejadać się i nie używać do przyrządzania potraw byle czego. Idealnym przykładem, kiedy można się rozczarować, jest właśnie majonez.
To w tym produkcie guma guar pojawia się, gdy producent chce nas oszukać i oszczędza na dobrej jakości żółtkach jaj. Warto więc rozważyć samodzielne przygotowanie majonezu w domu. To nie takie trudne.