w ,

KOCHAM TO!KOCHAM TO!

Sałatka jarzynowa. To chyba najlepszy przepis! Powali całą rodzinę na kolana

To już tradycyjna polska potrawa na świątecznym stole. Sałatka jarzynowa z majonezem plus cała seria dodatków. Oto sprawdzony przepis.

sałatka jarzynowa przepis proporcje najlepszy przepis sprawdzony boże narodzenie wigilia szuba

Sałatka jarzynowa – królowa naszych świątecznych stołów. Tradycyjna, z majonezem, z jarzyn ugotowanych w mundurkach. Marchewka i ziemniaki, jajka na twardo, pietruszka. Do tego kiszony ogórek i zielony groszek. Wersji jest wiele w zależności od upodobań smakowych. Oto najlepszy i sprawdzony przepis.

Sałatka jarzynowa. Królowa świątecznego stołu

To już absolutna klasyka na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Chyba w każdym domu obowiązkowo pojawi się jutro na stole. Królowa naszego stołu. Prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo smaczna i wyjątkowa. W czym jednak tkwi sekret?

Uniwersalne i proste składniki. Ziemniaki, nadająca odpowiedniej słodyczy marchew i wyrazisty seler. Do tego pietruszka, kiszony ogórek i groszek konserwowy. Obowiązkowo jajko, a dla chętnych cebula. Tę ostatnią warto na pewno sparzyć po posiekaniu, by była bardziej lekkostrawna.

Sekret tkwi właśnie w prostocie przygotowania. Sałatka jarzynowa to danie, którego nie da się popsuć.

Sałatka jarzynowa najlepszy przepis i proporcje. Boże Narodzenie

Czas przygotowania: maksymalnie 20-25 minut
Czas gotowania jajek: 6-9 minut
Czas gotowania warzyw: 30 minut do godziny

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki – 350 g
  • 4 mniejsze marchewki – 450 g
  • 2 pietruszki – 200 g
  • korzeń selera (mały)
  • 4 duże ogórki kiszone – 200 g
  • malutka cebulka lub kawałek pora – 50 g
  • 1 małe jabłko
  • puszka groszku konserwowego – 400 g
  • 4 średnie jajka
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i tyle samo pieprzu

Wykonanie:

  • Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę dokładnie umyć, ale nie obierać. Podobnie postąpić z selerem i porem.
  • Całość włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dosolić do smaku. Gotować do miękkości (nie dłużej niż godzinę. Pamiętać o soli.
  • Odcedzić warzywa, przestudzić. Następnie obrać ze skóry i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po pokrojeniu wrzucić wszystko do jednego naczynia.
  • Jajka ugotować na twardo (maksymalnie 6 minut od momentu zagotowania się wody w garnku). Również pokroić w kostkę i dorzucić do pokrojonych wcześniej warzyw.
  • Cebulę, jabłko oraz kiszone ogórki obrać i także pokroić w kostkę o podobnej wielkości. Razem z odsączonym groszkiem dorzucić do pozostałych składników.
  • Czas na przyprawy. Sól (pół łyżeczki), zmielony czarny pieprz (też pół łyżeczki)
  • Dodać majonez i wymieszać. Dla tych co lubią wersję z musztardą, dorzucić odrobinę tego składnika. Zostawić kilka łyżek majonezu do dekoracji. Można dodatkowo dodać jogurt naturalny.
  • Przełożyć do miski szklanej i i pokryć odłożonym wcześniej majonezem. Dekoracja zależy już od Waszej inwencji.
  • Gotową sałatkę warto też udekorować świeżą natką pietruszki.

Prawdziwy smak dzieciństwa i świąt! Smacznego!

pożar w siedzibie tvp woronicza

Zmiany w TVP. Ostra reakcja Morawieckiego. „Nie poddamy się. Nie pozwolimy”

brak wiadomosci tvp1

Oświadczenie w miejsce „Wiadomości”. „Zamiast propagandowej zupy oferujemy czystą wodę”