w ,

Jaką lodówkę na napoje wybrać dla lokalu gastronomicznego?

Co warto wiedzieć, zanim kupimy takie urządzenie? Jaka chłodziarka na napoje jest najlepsza?

lodówki na napoje dla gastronomii
Fot. materiały partnera

Chociaż lokale gastronomiczne dość znacząco się między sobą różnią, to są pewne elementy wyposażenia i sprzęty, jakie znajdziemy we wszystkich lub w większości restauracji i kawiarni. Wśród nich są różnego rodzaju lodówki, w tym na napoje. Jaka chłodziarka na napoje jest najlepsza? Czym kierować się podczas zakupów?

Rodzaje lodówek na napoje dla gastronomii

Lodówki na napoje można dzielić na kilka rodzajów. Do wyboru są chłodziarki podblatowe, które są najczęściej w kompaktowym rozmiarze i chłodziarki wolnostojące, których rozmiary są już znacznie większe.

Inny podział może dotyczyć wyszczególnienia lodówek z przeszklonymi i pełnymi drzwiami. W barach i restauracjach częściej mamy do czynienia z chłodziarkami wolnostojącymi i przeszklonymi. Mniejsze modele bez przeszkleń często znajdują zastosowanie w hotelowych pokojach.

Co warto wiedzieć, zanim kupimy takie urządzenie?

Pojemność lodówki na napoje

Jak już wiemy, chłodziarka na napoje może być różnej wielkości. Określenie tego, jaka pojemność będzie nam potrzebna, jest podstawą. Musimy zastanowić się, gdzie będzie stała lodówka, ile jest na nią miejsca i ile napojów chcemy w niej przechowywać.

Zakres temperatur

Chłodziarki na napoje są urządzeniami, w których ważna jest odpowiednia temperatura. Z tego względu koncentrujmy się na modelach pozwalających na jej precyzyjną regulację. Mając urządzenie z szerokim zakresem temperatur, łatwo ustawić taką, która będzie optymalna dla poszczególnych produktów.

Wewnętrzny układ

Istotną kwestią jest również rozkład półek w środku. Butelki i puszki z napojami mają różne wielkości, więc warto się temu przyjrzeć bliżej. Najlepiej, jeśli w środku są i półki i szuflady, a przy tym te pierwsze można regulować.

Pobór energii

Chłodziarki do napojów muszą mieć stały dostęp do prądu, a to rzutuje na wzrost kosztów energii elektrycznej. Chociażby z tego względu warto spojrzeć na klasę energetyczną. Efektywność energetyczna może być na różnym poziomie w zależności od modelu.

Często urządzenia mające lepszą klasę energetyczną są droższe. Jednak w dłuższej perspektywie są bardziej ekonomiczne i ekologiczne, bo zużycie i rachunki za prąd będą niższe.

Rodzaj otwierania

Do wyboru są lodówki na napoje z drzwiami rozwieranymi i suwanymi. Obie opcje mają swoje zalety. Przy drzwiach rozwieranych jest natychmiastowy dostęp do całej zawartości chłodziarki. Natomiast przy przesuwnych drzwiach nie potrzeba tyle miejsca, co przy rozwieranych.

Jeżeli chłodziarka na napoje będzie w zasięgu klientów, można zastanowić się nad tym, by kupić model zamykany na klucz.

Design pasujący do wystroju lokalu gastronomicznego

Najważniejszą funkcją, jaką ma spełniać chłodziarka do napojów, jest zapewnienie napojom odpowiedniej temperatury. Jest to więc pierwsza rzecz, na jaką patrzymy. Jednak oprócz tego warto przyjrzeć się prezencji.

W sklepach z wyposażeniem dla gastronomii dostępne są lodówki na napoje w wielu odsłonach, dlatego można wybrać taki model, który będzie świetnie komponować się z wystrojem i klimatem lokalu.

Polityk PiS ujawnia, co grozi Kaczyńskiemu. „Jest takie ryzyko. Mówię o tym wprost”

joe biden molestowanie rape gwałt wybory usa donald trump

„Trzymaj się z daleka”. Joe Biden ostrzegł Putina. Nie przebierał w słowach