Dania jednogarnkowe są sprawdzonym i świetnym sposobem na szybki i pyszny obiad, jeśli jesteśmy zabiegani. Słynny Garnek Karpacki może z powodzeniem zastąpić dwudaniową ucztę, bo pełni rolę zupy i drugiego dania. W dodatku jest tani w przygotowaniu i bardzo syty.
Garnek Karpacki – idealny i syty obiad dla całej rodziny
Przygotowanie posiłków jednogarnkowych znacznie skraca czas potrzebny na gotowanie i przygotowanie składników.
Dania te często charakteryzują się prostotą przygotowania. Ponieważ wszystko gotuje się w jednym naczyniu, znacznie zmniejsza się ilość brudnych naczyń i narzędzi kuchennych.
Garnek Karpacki to pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni karpackiej. Jest szczególnie popularne na Podkarpaciu. Ta sycąca potrawa sprawdzi się zarówno w lato, jak i w chłodne dni.
Danie to łączy w sobie smaki warzyw, mięsa (opcjonalnie) i aromatycznych przypraw. Jeśli podamy je w pięknym zdobionym regionalnymi malowidłami naczyniu, z pewnością wywoła zachwyt na twarzach domowników.
Potrawę można również przygotować w wersji wegetariańskiej, czyli bez mięsa. Niewątpliwie z mięsem smakuje ona znacznie lepiej. Karpacki kociołek można podawać z chrupiącym pieczywem lub pieczywem czosnkowym.
Karpacki kociołek. Składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub wieprzowa łopatka)
- puszka czerwonej fasoli
- 400 g marynowanych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- 500 g marchwi
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- czosnek do smaku według upodobań
- ziele angielskie, natka pietruszki i oliwa
Danie jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami – przygotowanie
Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Podsmażamy je w głębokim naczyniu na oleju aż się zarumienią.
Mięso kroimy w kostkę (wielkość jak do gulaszu). Wylewamy przecier pomidorowy do naczynia i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę kroimy na cienkie talarki, a marchewkę ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach.
Gdy ziemniaki zaczną już nabierać rumiane barwy, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i całoćś mieszamy. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy całe pokrojone mięso. Na tym etapie dodajemy sól i pieprz do smaku. Danie powinno się podsmażać przez kolejne 5 minut.
Do całości dodajemy startą marchewkę oraz fasolę z puszki w całości oraz pieczarki. Mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.
Do glinianego naczynia dodajemy wodę (około 2 litry) z liściem laurowym, przecierem pomidorowym i natką pietruszki. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy do całości mięso i warzywa. Przykrywany i dusimy w piekarniku w 180 stopniach przez kolejne 50 minut.