w ,

Dodaj na Wielkanoc do żurku ten jeden składnik. Zupa zachwyci całą rodzinę

Jeśli chcecie podbić serca gości przy świątecznym stole, możecie zrobić to przy pomocy jednego składnika. Wasz żurek sprawi, że gościom opadną szczęki.

żurek wielkanocny magdy gessler przepis

Wielkanoc to okazja, aby zabłysnąć przed rodziną kulinarnymi umiejętnościami. Nie trzeba być wcale Magdą Gessler, aby całej rodzinie przy stole spadły kapcie. Wystarczy do żurku dodać jeden magiczny składnik, a zupa stanie się hitem świąt.

Żurek wielkanocny Gessler. Ten jeden składnik odmieni jego oblicze

Nie może być śniadania wielkanocnego bez żurku na prawdziwym zakwasie. Aby żurek był idealny, warto dodać jeden magiczny składnik. To przepis znany dziesiątki lat temu, według którego żurek gotowały nasze babcie i prababcie. Jesteście gotowi?

Magda Gessler ma niesamowity sposób, aby sprawić, by żurek podany na Waszych stołach na długo utkwił w pamięci. Wystarczy dodać suszonych grzybów, a nie tylko kiełbasy i jajek. Ważny jest też świeży majeranek. Magicznym składnikiem są jednak… prawdziwki i dopiero co utarty chrzan.

Żurek na Wielkanoc z przepisu Magdy Gessler sprawi, że goście długo będą tę gościnę wspominać. Kluczem jest prawdziwy, domowy zakwas i wysokiej jakości składniki. Poniżej lista:

  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Majeranek

Żurek wielkanocny na zakwasie

Pierwszym ważnym krokiem jest przygotowanie zakwasu na żur. W tym celu należy do dużego garnka wsypać całą mąkę i zalać ją wrzątkiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej zawiesiny.

Do zakwasu następnie należy dodać czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie garnek przykrywamy i obwiązujemy gazą kupioną w aptece. Teraz przed nami najtrudniejsze 3 dni. Kolejny krok to umiejętne przerzedzenie zakwasu. Należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim grzyby.

Kolejny krok to zalanie wszystkiego bulionem i gotowanie do uzyskania miękkości grzybów. Następnie wlewamy zakwas, śmietaną, wrzucamy jeden wyciśnięty ząbek czosnku i wsypujemy majeranek. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby uzupełniamy zupę o sól i pieprz wedle uznania.

Przed podaniem gotujemy na twardo jaja i parzymy minimum 25 minut kiełbasę białą. Kroimy wszystko w ćwiartki lub kółka i dodajemy do zupy. Dzieło zwieńczy natka pietruszki, która sprawi, że danie będzie cieszyło oko.

Smacznego!

makłowicz majonez

Kielecki czy Winiary? Makłowicz na Wielkanoc używa tylko tego majonezu

policja z ostatniej chwili

Tragiczny wypadek pod Iławą. Auto owinęło się wokół drzewa