in ,

JESTEM ZŁY!JESTEM ZŁY! HAHAHA!HAHAHA!

Polacy kupują to kilogramami. Według ekspertów to najgorszy mięsny produkt świata

Ten wyjątkowo popularny polski „przysmak” zdobył niechlubne wyróżnienie jako najgorszy produkt mięsny na świecie. Powodów jest wiele.

salceson z czego sie robi
Fot. Depositphotos

Jak wynika z najnowszego rankingu opublikowanego przez Taste Atlas, ceniony przewodnik kulinarny online, nasz rodzimy rarytas zajął pierwsze miejsce, wyprzedzając słowacką liptovská saláma oraz szynkę Smithfield ze Stanów Zjednoczonych. Wbrew pozorom nie ma się jednak czym chwalić.

Czy salceson jest zdrowy? Dla wielu jest najgorszy na świecie

Taste Atlas to kompendium kulinariów z różnych zakątków globu, dostarczające nie tylko opisów potraw, ale także zestawień dotyczących najlepszych i najgorszych dań i produktów spożywczych

W tym przypadku ranking powstał w wyniku ocen samych użytkowników, którzy brali pod uwagę smak i jakość różnych mięsnych specjałów, które dano im do spróbowania. Niegdyś popularny w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowywany i spożywany w całym kraju. Ocena w Taste Atlas to jedynie 2.5 na 5.

Kontrowersyjna, ale niezbyt zaskakująca decyzja nie była więc wynikiem ocen ekspertów od produktów żywnościowych. Niestety, czy nam się to podoba, czy też nie, salceson zdobył złoty medal w kategorii „najgorszych” mięsnych przysmaków.

Trzeba szczerze przyznać, że jak słucha się o salcesonie jeśli chodzi o skład, to nie brzmi to jak kulinarna przygoda życia. Podroby pochodzące z głowizny wołowej, wieprzowej lub cielęcej, wzbogacone o tłuszcz, krew, mniej lub bardziej ciekawe skrawki i pozostałości mięsa i skóry. Mniam!

Czy już Wam się kręci w głowie (i żołądku) od samego opisu? No cóż, dla jednych to kosmiczny przysmak, a dla innych po prostu… towar nie do przełknięcia. W Polsce mamy jednak tego rarytasu kilkanaście odmian, a ceny niektórych egzemplarzy dochodzą nawet do 50 zł za kilogram.

Taste Atlas. Salceson, czyli kalorie, tłuszcz i sól. A to nie koniec…

Jeszcze bardziej dyskusyjne jest to, czy salceson w ogóle jest zdrowy. Trzeba przyznać, że to kaloryczna bomba o dużej zawartości tłuszczu, białka zwierzęcego, żelaza i kolagenu. Zaleca się spożywanie go jedynie od czasu do czasu, a zdaniem lekarzy najlepiej wcale. Czemu?

100-gramowy plaster salcesonu zawiera nawet około 300 kalorii i 25 gramów tłuszczu, z czego aż 15 gramów to tłuszcze nasycone. Te są uważane za szkodliwe dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, który może zwiększać ryzyko chorób serca.

Salceson jest również produktem o wysokiej zawartości soli. 100 gramów salcesonu zawiera około 2 gramów soli, co stanowi około 40% dziennego zalecanego spożycia. W procesie produkcji salcesonu często stosuje się azotany i azotyny, które są konserwantami. Azotany i azotyny mogą przekształcać się w nitrozaminy, które są rakotwórcze.

Prawdziwi fani salcesonu nie dadzą się zrazić i będą kontynuować delektowanie się swoim ulubionym przysmakiem. W końcu, jak mówi stare przysłowie, o gustach się nie dyskutuje. Życie bez szczypty kontrowersji smakowej byłoby zbyt nudne.

Źródło: tasteatlas.com/salceson

wymiana jeńców na ukrainie

Chcieli zabić prezydenta Zełenskiego. Pięciu sprawców ujęto w ostatniej chwili

kasy samoobsługowe płatne

Kasy samoobsługowe będą płatne? Jedna sieć już testuje rozwiązanie