Spore grono Polaków lubi gotować. Dla niektórych to prawdziwe hobby. Wchodząc do kuchni warto jednak pamiętać, że w trakcie przyrządzania potraw bardzo łatwo o pomyłki. Są one z pozoru niegroźne, ale konsekwencje czasami mogą być rzeczywiście opłakane.
Czy myć mięso przed gotowaniem? Przeczytaj, jeśli tak robisz
Gotowanie potrafi być świetnym hobby. Jednak czasami popełniamy w kuchni mniejsze lub większe błędy, które mają wpływ na efekt finalny. Dobrze, jak kończy się tylko na pogorszeniu jakości potrawy i jej walorów. Gorzej, jeśli z pozoru nic nie znaczące ruchy błędy mogą przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych.
Jedną z takich praktyk jest mycie mięsa przed gotowaniem. Dla większości osób wydaje się to oczywistością, ale okazuje się, że możemy sobie w ten sposób sobie i domownikom zaszkodzić. Dietetycy są zdania, że jakiekolwiek mycie mięsa (nie tylko z kurczaka) przed obróbką termiczną może grozić utratą zdrowia.
W tym momencie ze zdziwieniem większość z nas spyta – jak to w ogóle możliwe? Okazuje się, że na przykład na surowym mięsie z kurczaka znajdują się bakterie, które są groźne dla zdrowia, jeśli dostaną się do układu pokarmowego.
Kończy się to w najlżejszej opcji biegunką i bólem brzucha. W gorszym przypadku gorączką lub poważnym zatruciem. To w efekcie powoduje, że możemy znaleźć się w szpitalu.
Nie myj mięsa nie tylko przed obróbką, ale też przed mrożeniem
Przynosząc mięso do domu często od razu je myjemy. Nie róbmy tego w szczególności pod bieżącą wodą z kranu. Jak na TikToku ujawnił dietetyk Michał Wrzosek, woda, która pryska na całą kuchnię w trakcie mycia mięsa powoduje, że zarazki dosłownie rozpylają się po całym otoczeniu.
W ten sposób wszystko to, co znajduje się wokół zlewu i nie tylko, będzie pełne bakterii. To nie tylko ściany, ale też suszarka, na której suszymy umyte naczynia czy ścierki, którymi dalej będziemy roznosić groźne drobnoustroje po blatach i stołach (być może nawet poza kuchnią).
Jak zatem pozbyć się bakterii z powierzchni mięsa? Należy po prostu od razu przejść do obróbki termicznej, czyli gotowania, smażenia czy pieczenia bez uprzedniego mycia. Każda z tych operacji wiąże się z ekspozycją mięsa na bardzo wysokie temperatury. To skutecznie zabije i unieszkodliwi nawet najbardziej odporne zarazki.
Jeśli myjemy mięso pod bieżącą wodą, by za moment je zamrozić, również popełniały straszny błąd. Płukanie i mycie mięsa powoduje, że nagromadzone i tak bakterie będą rozmnażać się jeszcze szybciej.