Ten słodzik cieszył się ogromna popularnością przez lata. Używali go ludzie, którzy uważali, że biały cukier jest szkodliwy. Okazało się jednak, że to właśnie ten zamiennik powoduje większe spustoszenie w naszym ciele. WHO oficjalnie wpisała go na listę produktów zakazanych.
Aspartam. Rakotwórczy słodzik, przed którym ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia
Aspartam to popularny w ostatnich latach zamiennik cukru, który właśnie został oficjalne uznany za potencjalnie niebezpieczny. Na czym polega to niebezpieczeństwo? Zdaniem ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aspartam jest rakotwórczy, a jego stosowanie rodzi poważne obawy. Słodzik ten nadal dodawany jest do wielu produktów, w tym słodzonych kolorowych napojów i nie tylko.
Aspartam to sztuczny słodzik stosowany masowo w tak zwanych produktach dietetycznych także przez wielkie koncerny. Znajdziemy go w napojach typu Coca-Cola Light i Zero czy gumach do żucia Orbit lub Winterfresh.
Nadal trwają badania nad aspartamem pod kątem negatywnego wpływu na organizm człowieka. Już teraz jednak można stwierdzić, że jego długotrwałe spożywanie wprost wpływa na rozwój nowotworów.
Wiele się zmieniło w tej kwestii, bo jeszcze jakiś czas temu Wspólny Komitet Ekspertów WHO i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności uznał, że spożywanie aspartamu w niewielkich ilościach jest bezpieczne.
Słodzik badany był przez wiele lat
Decyzja WHO w tej kwestii jest jednoznaczna. Eksperci nie mają co do tego wątpliwości, że negatywnego wpływu aspartamu nie można bagatelizować. Regularne stosowanie tego typu zamienników cukru wprost może prowadzić również do występowania cukrzycy typu 2.
Dyrektor WHO ds. bezpieczeństwa żywności sugeruje, aby poszukiwać naturalnych zamienników cukru, a najlepiej zrezygnowanie z jakichkolwiek substancji słodzących. Badacze dodatkowo ustalili, że zamiana cukru białego na aspartam wcale nie ma większego wpływu na to, czy nasza waga spadnie czy nie.
WHO zaleca ograniczanie lub rezygnację ze spożywania jakichkolwiek słodzików. Chodzi więc nie tylko o popularny aspartam, ale też inne takie jak sacharyna, neotam czy acesulfam K. Mimo wszystko zaleca się maksymalne ograniczanie spożywania zarówno cukru, jak i słodzików pochodzenia chemicznego.