in ,

HAHAHA!HAHAHA! WTFWTF PŁACZĘPŁACZĘ JESTEM ZŁY!JESTEM ZŁY! KOCHAM TO!KOCHAM TO! OMGOMG

Gessler ostrzega przed świętami. Ten składnik zabija smak sałatki jarzynowej

W różnych regionach Polski sałatka jarzynowa jest przygotowywana na wiele sposobów. Jest jednak jeden składnik, który sprawia, że niektórzy mogą odmówić zjedzenia jej.

magda gessler sałatka jarzynowa przepis
Fot. Facebook / Magda Gessler official

Sałatka jarzynowa to królowa na świątecznych stołach i nie tylko. Bez niej nie odbędą się żadne kolacje i śniadania w Boże Narodzenie czy inne święta. Magda Gessler ujawniła, jaki podstawowy błąd popełniają Polacy w trakcie przygotowania tej potrawy.

Magda Gessler ujawnia prawdę o sałatce jarzynowej. Co robimy źle?

Sałatka jarzynowa jest może potrawą tradycyjną, ale jej historia jest dość krótka. Ta najpopularniejsza w Polsce sałatka z gotowanych jarzyn oraz jajek nie ma dziś jednego przepisu. W różnych regionach kraju są różne metody jej przygotowywania w zależności od upodobań.

Choć jadamy ją głównie w święta, to bywa królową na stołach również podczas urodzin, imienin czy domówek. Historyczne źródła wskazują, że pierwsze przepisy pochodzą wprost z Rosji, choć miała ona wówczas nieco inną formę.

Składała się również z ozorów, kaparów, sałaty, pikli. Był w niej też sos, którego skład nie jest do dziś znany. W ostatnich trzech dekadach XX wieku była ona już obecna w wielu restauracjach w przystępnej cenie.

Okazuje się jednak, że Polacy popełniają czasem jeden podstawowy błąd, który postanowiła publicznie wytknąć znana restauratorka Magda Gessler. Czyni to podobnie jak najbardziej znany i ceniony krytyk kulinarny w kraju, Robert Makłowicz. Według niego Polacy nie potrafią zrobić schabowego, choć uważają go za potrawę tradycyjną.

Kluczowy składnik sałatki jarzynowej, który nie powinien się w niej znaleźć

Święta bez jarzynowej sałatki nie mogą się odbyć – to oczywiste. Co jednak, jeśli robimy ją nie tak, jak należy? Okazuje się, że istnieje jeden kluczowy składnik, który powoduje, że nasza potrawa nie będzie przyrządzona zgodnie ze sztuką i tradycją. Efekt jest taki, że nie każdemu potem ona smakuje i może po imprezie wylądować w koszu.

Magda Gessler stwierdziła, że najczęściej popełnianym przez Polaków błędem jest wrzucanie do niej cebuli. Wiele razy podczas „Kuchennych Rewolucji” restauratorka wskazywała, że – mając na uwadze miejsce Polski na mapie – nasza cebula jest zbyt mocna w smaku i niezwykle intensywna, przez co nie bardzo nadaje się do takich potraw. Sałatka smakuje i pachnie wtedy tylko i wyłącznie cebulą.

Warto też zwrócić uwagę na ziemniaki, które również są bardzo różne w całej Polsce. Najlepszymi ziemniakami do sałatki będą te, które dostać można na Śląsku. Powinno się też gotować dobrej jakości warzywa na sałatkę nie w wodzie z solą, tylko w rosole.

To, na co wskazuje Gessler, to również jakość jajek. Do sałatki nie kupujmy nigdy tzw. „trójek„. Jeśli zastosujemy się do rad Pani Magdy, nasza sałatka będzie idealna, a mieszanie składników nie sprawi kłopotów.

Dobrej jakości składniki sprawią, że sałatka będzie wyglądała jak trzeba i nie będzie zwykłą paćką z majonezem. Będzie po prostu tradycyjna. Prawdziwy smak dzieciństwa.

Sałatka jarzynowa. Magda Gessler przepis

Źródło: Instagram, YouTube

wielki piątek kto ma wolne

Wielkanoc 2025. Te osoby nie będą musiały pracować w Wielki Piątek

ile dać na tacę

Zmiany w kościołach. Księża będą inaczej zbierać na tacę. „Niedopuszczalne”