Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby unikać chipsów z Lidla. W jednym z popularnych produktów wykryto wysokie stężenie rakotwórczego akrylamidu. Chodzi o lubiane przez Polaków warzywne GoPure Vegetable.
Chipsy z Lidla pilnie wycofywane ze sprzedaży. Był w nich rakotwórczy akrylamid
Chipsy warzywne GoPure znikają z półek w sieci sklepów Lidl. Jak poinformowali przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w jednej z partii produktu stwierdzono wysoką zawartość rakotwórczego akrylamidu. Spożywanie go może być bardzo groźne dla zdrowia.
Akrylamid jest substancją groźną. Powstaje w trakcie obróbki termicznej, głównie podczas pieczenia lub smażenia produktów zawierających skrobię (np. ziemniaki). Długotrwałe spożywanie akrylamidu może działać toksycznie na nasz organizm, a docelowo może też uszkodzić układ nerwowy lub doprowadzić do raka.
Zjedzenie chipsów z tak dużą zawartością akrylamidu może w pierwszej kolejności wywołać reakcję organizmu taką jak uczucie osłabienia i mrowienie oraz drętwienie kończyn, a także problemy z koordynacją ruchową.
Produktem, który znika z półek i powinien również zniknąć z naszego domu, to chipsy GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g. Chodzi konkretnie o numer partii: 086614. Producentem jest firma Yellow Chips B.V.
GIS otrzymał informację na ten temat wprost z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Trwa obecnie stały monitoring procesu wycofywania produktu ze sklepów.