Chipsy warzywne należą podobno do zdrowych przekąsek. Tym razem jednak wykryto w jednym z produktów toksyczną substancję. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią chipsów, w których znajduje się wysokie stężenie akrylamidu.
GIS pilnie wycofuje znane czipsy ze sklepów. Są toksyczne
Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że wspomniany produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
Numer partii: B 277 090784
Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Firma Eko-Wital Sp. z o.o., która produkuje wspomnianą przekąskę, niezwłocznie rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu mając na uwadze zdrowie konsumentów. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Akrylamid w żywności i jego szkodliwość
Akrylamid to związek chemiczny, który naturalnie powstaje w produktach spożywczych bogatych w skrobię podczas ich obróbki w wysokich temperaturach, takich jak pieczenie, smażenie czy prażenie.
Wytwarza się głównie z cukrów i aminokwasu asparaginy w wyniku procesu, który odpowiada za brązowienie i tworzenie charakterystycznego smaku i zapachu podczas gotowania. Akrylamid można znaleźć w wielu popularnych produktach, takich jak frytki, chipsy, pieczywo, czy kawa.
Akrylamid jest uznawany za substancję potencjalnie szkodliwą, ponieważ badania wykazały, że może on mieć właściwości rakotwórcze i neurotoksyczne w przypadku zwierząt laboratoryjnych.
U ludzi, długotrwałe narażenie na wysokie stężenia akrylamidu może zwiększać ryzyko rozwoju różnych rodzajów nowotworów. Dodatkowo, akrylamid może wpływać na układ nerwowy, powodując między innymi drętwienie kończyn lub zaburzenia koordynacji.
Źródło: gis/gov.pl