w ,

Wahania nastrojów i ciągły ból głowy? Wyklucz to z diety, a objawy szybko miną

Różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego, bóle głowy i nagłe zmiany nastrojów… to wszystko może powodować zaledwie jeden składnik w naszej diecie.

nietolerancja glutenu objawy skórne badania cena
Fot. Freepik

Jest kilka kluczowych objawów, których doświadczamy po zjedzeniu tego składnika. Jest on niestety dość popularny i nie zawsze jest łatwo go wyeliminować z diety. Można jednak bardzo mocno ograniczyć jego spożycie i tym samym w dość szybkim tempie poprawić komfort życia.

Huśtawki emocjonalne, migrena i inne objawy… Sprawdź, czy nie zjadasz tego składnika w nadmiarze

Regularnie spożywanie tego składnika powoduje nie tylko biegunki i wzdęcia oraz zaparcia, ale często też uczucie mdłości i odczuwalne ciągłe zmęczenie.

Do innych popularnych objawów, które są równie dokuczliwe, można zaliczyć bóle głowy i ciągłe zmiany nastroju. Kto by przypuszczał, że za te i inne negatywne objawy odpowiadać może jeden składnik w naszym menu?

Problem jest coraz bardziej powszechny i coraz więcej osób tego doświadcza. O czym mowa? O nietolerancji glutenu. Wspomniane wyżej objawy mogą być powodowane właśnie przez zawarty w pożywieniu gluten. Jeśli więc doświadczamy chociaż kilku z nich i są one dla nas uciążliwe i nie pozwalają normalnie funkcjonować, warto przemyśleć swój jadłospis.

Celiakia, która jest inną nazwą określającą nietolerancję glutenu, to choroba, która w naszym kraju dotyka jedną osobę na sto. Szacuje się jednak, że cierpi na nią więcej osób, które po prostu nie mają postanowionej diagnozy lub mylą objawy z innymi schorzeniami

Zmiana w diecie to jedno. Trzeba poradzić się lekarza

Gluten, który wywołuje wspomniane niekorzystne objawy, jest niezwykle popularny i występuje w sporej ilości w ziarnach np. pszenicy.

Białko to zjadamy razem z ciastkami, chlebem, bułkami i innymi wypiekami, do których stosuje się mąkę. Jest go sporo również w innych popularnych produktach takich jak makarony, kasze, słodycze a nawet… wędliny!

Jak widać, wachlarz objawów jest dość szeroki i nie jest to tylko przykra w skutkach reakcja układu trawiennego. Być może dlatego też łatwo pomylić to z innymi schorzeniami

Jeśli jednak część objawów odczuwamy, warto nie tylko wyeliminować – nawet dla samego sprawdzenia – gluten z diety. Koniecznie trzeba skontaktować się też z lekarzem, który potwierdzi lub wykluczy celiakię.

guma guar szkodliwość majonez co to sałatka jarzynowa

Będzie królową na stole na Wielkanoc. Niestety lekarze nie mają dobrych wieści

marian banaś dzieci

Marian Banaś ujawnił szokujące informacje. To może pogrążyć PiS