w ,

JESTEM ZŁY!JESTEM ZŁY! WTFWTF KOCHAM TO!KOCHAM TO! HAHAHA!HAHAHA! PŁACZĘPŁACZĘ

Obrzydliwy składnik przymusowo w każdym chlebie? UE daje zielone światło

Proekologicznie działania Unii Europejskiej przybierają na sile. Nie chodzi już o zmiany w energetyce, ale też w zakresie produkcji żywności. Co nas czeka?

mąka ze świerszczy

Unia Europejska stawia coraz mocniej na ekologię. W ciągu kolejnych lat wiele zmieni się w naszym życiu. Zniknąć mają auta spalinowe, będzie być może zakaz wjazdu samochodem do centrum miasta, ale to nie koniec pomysłów. Kolejne będą dotyczyły również żywności, która trafia do sklepów.

Chleb i ciastka będą miały ten dodatek. Wiele osób uważa, że to obrzydliwe

Coraz więcej w ostatnich latach mówi się o ekologii i o zmianach klimatu, które powodują, że człowiekowi na tej planecie żyje się coraz gorzej. Aby uniknąć zmian klimatu niekorzystnie wpływających na nasze otoczenie, Unia Europejska chce podjąć szereg wyzwań. Nie chodzi tylko o energetykę, węgiel i kominy, ale też o zdrową żywność.

Ostatnio sporo się mówi o zakazie reklamowania mięsa. Niektóre eko-organizacje postulują, aby całkowicie zakazać chowu zwierząt na mięso i promować jedzenie roślin. Unia cały czas przygląda się tym pomysłom, a niektórych z nich daje wprost zielone światło.

Spore zmiany zajdą w zakresie żywności. Już od 2024 roku szeroko będzie można stosować mąkę ze świerszczy w wypieku chleba czy ciastek. Europarlamentarzyści wprost mówią, że tak ma wyglądać jedzenie przyszłości. Na początku 2023 roku pojawiło się też nowe rozporządzenie w tej kwestii.

Będą nas zatem karmić nie tylko mięsem hodowanym w fabryce (z probówki lub drukarki 3D, czyli bez zabijania zwierząt), ale też produktami pochodzącymi z robaków. Niektóre z nich już teraz są dostępne na sklepowych półkach w Polsce, ponieważ sieci sprawdzają, na ile spotka się to z zainteresowaniem konsumentów.

Mąka ze świerszczy obowiązkowa? Będzie dosłownie wszędzie

Taką mąkę pochodzącą ze zmielonych świerszczy będzie można już niebawem znaleźć we wszystkich makaronach, ciastkach, wypiekach (chlebie, ciastkach, drożdżówkach), a nawet w pizzy i wszelkich innych produktach, w których jest mąka.

O tym, że mąka krykietowa może być śmiało jedzona Komisja Europejska mówiła już w 2022 roku. Nie ma żadnych przeszkód, by wprowadzić ten produkt do szerokiego obrotu na terenie Europy już teraz. Co ciekawe świerszcz jest już trzecim owadem, który zostanie dopuszczony do jedzenia przez polityków.

Unijne rozporządzenie 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwala na stosowanie w produkcji żywności proszku ze świerszcza domowego. Niektórych ludzi to obrzydza, ekolodzy są uradowani.  Produkty powstałe przy użyciu takiej mąki trafią szerzej do sklepów już w 2023 roku.

Póki co na terenie Unii Europejskiej pozwolenie na stosowanie takiej mąki ma tylko jedna firma, ale lada chwila kolejne ustawią się w kolejce do uzyskania stosownych certyfikatów. W Polsce bez trudu możemy takie produkty kupić np. w internetowym sklepie Robaki z Paki.

wośp 2024 ile uzbierali

Tyle zebrano w czasie 32. Finału WOŚP. Owsiak podał ostateczną kwotę

stopien-zagrozenia-terrorystycznego

Rząd podnosi stopień zagrożenia terrorystycznego. „Najwyższy poziom czujności”