w ,

KOCHAM TO!KOCHAM TO! WTFWTF

Makłowicz ujawnił sekret idealnego żurku. „Bez tego jest nędza”

Polski dziennikarz, krytyk kulinarny, pisarz, publicysta i podróżnik zna się na swojej robicie. Żurek według jego przepisu to danie idealne.

żurek makłowicza
Fot. YouTube / Robert Makłowicz (odc. 28)

Żurek to w niektórych domach niedzielny rytuał. W każdym domu tradycja jest inna i zupy różnią się od siebie. Jaki jest przepis na żurek idealny? Zdradził go uwielbiany polski krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Wskazał na jeden kluczowy składnik.

Makłowicz o idealnym żurku. To prawdziwy hit!

Żurek to jedna z najważniejszych potraw w polskiej kuchni. Zupa ta ma długą historię, a jej receptura przekazywana jest w wielu domach z pokolenia na pokolenie. Potrawa ta jest ważnym elementem niedzielnego obiadu i nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

Tradycyjnie żurek podawany jest na gorąco, obowiązkowo z jajkiem i kiełbasą, a czasami również z chrzanem. To krótko mówiąc kwaśna zupa na bazie zakwasu, wody i innych dodatków. Ale to nie koniec, bo te składniki stanowią jedynie podstawę. Oczywiście ważna jest tutaj jakość zakwasu żytniego, bo nie zawsze się on udaje.

Dla tych, którzy trzymają się ściśle postu, żurek może być przygotowany bez mięsa. Dla osób, które jednak nie mogą bez mięsnego dodatku wytrzymać, idealna będzie opcja na białej kiełbasie, żeberkach lub wędzonkach.

Zakwas na zupę najlepiej przygotować samodzielnie i nie iść na łatwiznę. Jeśli chodzi o przyprawy, nie może tu zabraknąć dobrej jakości ziela angielskiego, liści laurowych i sporej ilości intensywnie pachnącego majeranku.

Żurek Makłowicza? Ten składnik odmieni zupę

Smak żurku bywa w każdym regionie Polski nieco inny i na to też wskazuje kulinarny krytyk i publicysta Robert Makłowicz. Dla niego kluczowy jest jeden składnik. Jaki? Chodzi oczywiście o dobrej jakości czosnek. Bez niego po prostu nie ma mowy o prawdziwym tradycyjnym żurku.

W recepturze Roberta Makłowicza znajdziemy aż 6 ząbków czosnku. Żurek z tym składnikiem bez wątpienia zaskoczy świątecznych gości. Będzie to zupa nie tylko tradycyjna, smaczna, ale również zdrowa. Jak przyznał ekspert w jednym z wywiadów, żur bez czosnku ma za nic i uważa, że to nędzna i straszna zupa.

Swoją wersję żurku ma również znana restauratorka Magda Gessler. Choć dla niej do zaakceptowania są różne metody stosowane przygotowaniu tej zupy, to wskazała też na kluczowy błąd, jaki popełniamy. Jej zdaniem nie należy dodawać do tej zupy śmietany.

Żurek Makłowicza. Lista składników

  • 2 litry zimnej wody
  • 500 g żeberek wędzonych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g wędzonej szynki
  • 500 ml zakwasu
  • 1 średnia cebula i 6 ząbków czosnku
  • kilka średnich ziemniaków
  • 50 g masła i tyle samo mąki
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 duże liście laurowych
  • sól i pieprz do smaku wedle uznania

Źródło: HorecaTrends.pl

kaczyński zabójstwa polityczne

Partia Kaczyńskiego się poddaje. Rzecznik PiS podjął zaskakującą decyzję

trzaskowski-zyczenia-wielkanoc-wpadka

Trzaskowski wrzucił do sieci życzenia i po chwili je usunął. Pojawiły się przeprosiny