w ,

HAHAHA!HAHAHA! PŁACZĘPŁACZĘ WTFWTF JESTEM ZŁY!JESTEM ZŁY!

Wystarczą 3 jajka tygodniowo. Lekarze powiedzieli, co się wtedy dzieje

Od zawsze mówi się, że jajka są zdrowe i że nie ma ograniczeń co do ich spożycia. Cały czas jednak trwa debata między dietetykami i lekarzami na ten temat. Wnioski z niej mogą zaskoczyć.

ile jajek można jeść dziennie
Fot. Freepik

Jajka są zdrowe ze względu na wysoką zawartość białka. Istnieją jednak pewne dowody na to, że spożywanie trzech lub więcej jajek tygodniowo może prowadzić do chorób serca i innych problemów zdrowotnych, co w przypadku niektórych osób może być problemem.

Ile jajek tygodniowo można zjeść? Dietetycy i lekarze wciąż się spierają

Dietetycy i przedstawiciele służby zdrowia od lat debatują nad tym, czy jajka są naprawdę tak zdrowe, jak się mówi. Mimo oczywistych zalet zawierają one spore ilości cholesterolu, zwłaszcza jeśli jemy żółtko razem z białkiem. Po zjedzeniu całego jajka poziom cholesterolu w naszym ciele może z czasem zacząć wzrastać

Istnieją pewne przesłanki wskazujące na to, że spożywanie więcej niż trzech jajek tygodniowo może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca. Jajka mogą powodować też zapychanie się tętnic, a ostatecznie niekiedy nawet śmierci w wieku wcześniejszym niż nam się wydaje.

W ciągu ostatnich dziesięcioleci przeprowadzono na ten temat wiele mniej lub bardziej dokładnych badań. Pod lupą były między innymi codzienne nawyki grup osób poddanych badaniom oraz ich wpływ na zdrowie. Victor Zhong z Chicago robił własne badania i odkrył, że żółtko w jajkach zawiera większą ilość cholesterolu niż do tej pory sądzono

Z jego badań wynika również, że często żółtko jaja jest główną przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu u osób, które mają zwyczaj zjadać wiele jajek tygodniowo. W typowym lub większym rozmiarami jajku znajduje się nawet ponad 180 miligramów cholesterolu, czyli dość dużo jak na porcję jedzenia, którą wiele osób uważało w przeszłości za korzystną dla zdrowia człowieka.

Nie trudno więc zrozumieć, że dodawanie do menu około dwóch dodatkowych jajek na tydzień może zwiększyć ilość spożywanego cholesterolu o co najmniej 300 miligramów. Badanie wykazało, że ilość ta może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób serca o nawet 3 proc., a przedwczesnej śmierci o nieco ponad 4 proc.

Wśród członków grupy poddanej badaniom wystąpiło po jakimś czasie wiele problemów zdrowotnych, w tym zawały serca i udary mózgu. Warto mieć na uwadze, że mamy łatwy dostęp do bardzo zróżnicowanej żywności, a jajka nie powinny grać pierwszych skrzypiec na naszym talerzu. Warto jednak tę kwestię przedyskutować ze swoim lekarzem.

andrzej duda w nowym jorku

Awaryjne lądowanie samolotu Andrzeja Dudy. Przyczyną zawał serca pasażera

zatrzymanie szpiega

Donald Tusk się wściekł. Nie będzie żadnej litości. „Wypalimy żelazem”