Burger Drwala to kanapka, dzięki której – jak mówi nam restauracja, która go serwuje – zima jest smaczniejsza. Owszem, burger jest może wyśmienity, ale czy na pewno zdrowy? Popularną kanapkę wzięli pod lupę dietetycy, aby sprawdzić, co dzieje się po jej spożyciu. Na pewno chcecie to wiedzieć?
Kanapka Drwala. Co się dzieje w ciele po jej zjedzeniu? Będziecie w szoku
Wyśmienity kotlet wołowy, plaster panierowanego sera i chrupiący bekon. Do tego idealnie dobrane dodatki takie jak świeża sałata i aromatyczna prażona cebulka. Na to wszystko wybitny sos. Całość umieszczona w puszystej bułce z serowo-bekonową posypką. Czy aby na pewno to wszystko jest tak zdrowe, jak nam się mówi? Nie do końca.
Na profilu DIETETYK ONLINE na TikToku rozprawiono się z popularną bułką, rozłożono ją na czynniki pierwsze i sprawdzono, co dzieje się w pierwszych minutach po jej spożyciu. Niektórzy mogą być w szoku.
Jak się okazuje, przez pierwsze 10 minut po zjedzeniu Drwala, który ma niemal 1000 kalorii, podnosi poziom cukru we krwi i uwolni dopaminy – hormon szczęścia. To dzięki temu jesteśmy radośni i mamy ochotę na jeszcze więcej. W kolejnych minutach nie jest już jednak tak miło.
Po 20 minutach od zjedzenia burgera wysoki poziom syropu glukozowo-fruktozowego wzmaga spożycie kolejnej porcji. Dietetyczka informuje jednocześnie, że to wyjątkowo podstępna, szkodliwa i uzależniająca substancja. Stosuje się ją jednak w przemyśle spożywczym dość często. To ona odpowiada między innymi za tycie.
Burger Drwala. Co w nim jest i czy jest zdrowy?
Po około pół godziny po zjedzeniu popularnej kanapki zaczynamy odczuwać bardzo silne pragnienie i chce nam się pić. Spowodowane to jest spożyciem bardzo dużej ilości sodu zawartego w kanapce. W tym momencie kolejny bieg wrzucają nerki, które od teraz muszą pracować na wysokich obrotach. Wszystko po to, by pozbyć się nadmiaru soli z organizmu.
W tym czasie również wzrasta nam ciśnienie krwi, a serce szybciej pompuje krew. Po godzinie – jak twierdzi dietetyczka – „ciało doznaje szoku„. Duża zawartość tłuszczu w Burgerze Drwala sprawia, że strawienie kanapki może zająć naszemu organizmowi nawet… trzy dni! Przy okazji warto wspomnieć, że normalne jedzenie trawimy najdalej jedną dobę
@olgacygan Ile dni trawimy Drwala? 🚽💩 #dietetyk #zdrowie #nauka #trawienie ♬ dźwięk oryginalny – DIETETYK ONLINE
– Wszystko jest dla ludzi – przekonuje dietetyczka Olga Cygan z TikToka. Przestrzega ona jednocześnie, aby odżywiać się zdrowo, oraz aby spożywanie burgerów i innych fast-food’ów nie stało się w naszym życiu stałym rytuałem i przyzwyczajeniem. Żadne tego typu jedzenie nie jest nigdy zdrowe i nie powinno ono stanowić ważnej pozycji w naszym menu.