w ,

Te produkty powodują stany zapalne. Lepiej szybko usunąć je z talerza

Stany zapalne w organizmach człowieka potrafią dać się we znaki. Są osoby, które cierpią na to przewlekle nie wiedząc, czym to jest spowodowane.

stany zapalne w organizmie przyczyny

Wiele osób cierpi na ciągnące się tygodniami lub miesiącami stany zapalne w swoim ciele. Na ogół nie mamy pojęcia, co jest tego przyczyną. Okazuje się jednak, że może ona mieć związek z tym, co spożywamy. Mając tę wiedzę łatwo będzie pozbyć się problemu przez usunięcie z diety określonych produktów.

Te produkty powodują stany zapalne w naszym ciele. Lepiej usunąć je z jadłospisu

Na przewlekłe stany zapalne w organizmie cierpi – wbrew pozorom – spora część ludzi. Gdy stan ten przedłuża się, bardzo źle wpływa na samopoczucie, a w dłuższej perspektywie może to być źródło poważnych problemów ze zdrowiem. Jak zatem temu zaradzić i gdzie szukać przyczyny? To może nie być takie trudne. Wystarczy sprawdzić nawyki żywieniowe.

Ciągłe życie ze stanami zapalnymi może mieć z czasem poważne konsekwencje. Jest szansa, że wywołają one groźne dla zdrowia choroby takie jak cukrzyca czy rak. Okazuje się jednak, że istnieje wiele produktów na naszym talerzu, które mogą być tego stanu przyczyną. Odpowiednia wiedza w tym zakresie ułatwi pozbycie się źródeł kłopotów.

Dietetycy wprost mówią, że najważniejszym czynnikiem jest w tym przypadku usunięcie szkodliwych dla nas produktów żywnościowych, ale to nie wszystko. Trzeba w ich miejsce wprowadzić inne, które będą źródłem istotnych z punktu widzenia przewlekłych stanów zapalnych składników. Chodzi przede wszystkim o błonnik, polifenole oraz kwasy tłuszczowe omega-3, o których od dawna jest głośno.

Produkty żywnościowe, które powoli Cię zabijają

Eksperci od zdrowego żywienia stawiają sprawę jasno – zdecydowana większość ludzi sięga po żywność, która spożywana w dłuższym okresie i regularnie może wywoływać problemy. Najczęściej bagatelizujemy problem i żyjemy tu i teraz nie myśląc o długofalowych konsekwencjach takiego postępowania. Jakie zatem produkty zabijają nas powoli z każdym dniem?

Alkohol

Nie trzeba z niego rezygnować całkowicie, ale jeśli przekraczamy normy w spożyciu alkoholu (nie ważne, czy to wódka, czy wino lub piwo), problemy zaczniemy odczuwać dość prędko.

Niektórzy dietetycy są jednak zdania, że niewielkie ilości trunków potrafią zadziałać w odwrotną stronę i wszelkie stany zapalne w naszym ciele chwilowo koić.

Przetworzona mąka

Mąka pszenna, która jest wysoko przetworzona i biała jak śnieg, prawdopodobnie pozbawiona jest kluczowego składnika jakim jest błonnik. Jest on niezbędny do prawidłowego działania układu trawiennego

Gdy go brakuje, pożywienie zalega w nim powodując problemy, w tym skoki poziomu cukru we krwi. Lekarze zalecają zamienić takie produkty na pełnoziarniste. Chodzi tu nie tylko o mąkę, ale też produkty z niej wytwarzane.

Słodycze i napoje o wysokiej zawartości cukru

O tym, że cukier powoli zabija, nie trzeba raczej nikogo przekonywać. Spożywany w dłuższym okresie nie tylko przyczynia się do cukrzycy i zaburzeń pracy trzustki, ale też powoduje tycie, które to z kolei będzie prawdopodobnie przyczyną kolejnych kłopotów (np. z sercem i ciśnieniem).

Problem w tym, że z każdej strony w sklepie z półek „śmieją się” do nas kolorowe opakowania batonów, wafli i cukierków oraz słodzonych napojów (w tym gazowanych). Pozbycie się cukru z diety to klucz do odzyskania prawidłowego stanu, ale unikajmy również cukrów prostych takich jak fruktoza czy inne dodatki tj. syrop glukozowo-fruktozowy.

Makarony

Również ten smaczny produkt nie będzie korzystnie wpływał na nasze ciało powodując czasami stany zapalne. Trudno bez niego wyobrazić sobie czasami obiad, dlatego spożywajmy go z umiarem. Powstaje on z przetworzonej maki, o której już wyżej pisaliśmy.

Badania dietetyków wskazują jasno, że makarony spożywane latami działają mocno prozapalnie. Lepiej będzie zatem wybrać makaron wytworzony z mąki pełnoziarnistej.

Wędliny i inne przetworzone produkty mięsne

Bez tego trudno wyobrazić sobie śniadanie lub kolację. Kto z nas nie lubi kanapki z szynką lub kiełbaski bądź parówki z ketchupem? Niestety również te produkty zawierają w sobie składniki działające prozapalnie.

Wszystko spowodowane jest jednym składnikiem, czyli kwasem sialowym. Po jego spożyciu na reakcję naszego organizmu nie trzeba długo czekać, ponieważ ciało wytwarza przeciwciała prowadzące do powstania stanów zapalnych.

Jeśli nasza wędlina powstała z mięsa czerwonego, warto sprawdzić, czy nie ma w składzie kwasu arachidonowego. To zdaniem lekarzy jedna z substancji działających mocno prozapalnie, a spożywana regularnie tylko wzmaga ten niekorzystny stan.

Stan zapalny. Jak leczyć? A może lepiej zapobiegać?

Kluczem do pełni zdrowia – i to nie jest żadna tajemnica – będzie zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w różnorodne produkty. Zwróćmy uwagę, by w naszej diecie znalazło się jak najwięcej produktów zawierających przeciwutleniacze.

Dietetycy wiedzą też, kto najczęściej cierpi na przewlekły stan zapalny? To osoby, które nie przyjaźnią się za bardzo z owocami i warzywami i u których produkty te zastępowane są szybkim jedzeniem, burgerami czy kebabem.

spać razem czy osobno w związku

Przestała sypiać z mężem. Powód był zaskakujący. „Przed zaśnięciem on lubi przeglądać…”

warszawa schrony mapa

Trzaskowski właśnie wprowadza to w życie. Mieszkańcy Warszawy będą uradowani