Gospodynie domowe często zauważają ją podczas smażenia mięsa, najczęściej kotletów w piersi z kurczaka. Wiele osób zastanawia się, czym jest ta biała piana, która pojawia się na patelni. Pojawiały się już bowiem opinie, że może to świadczyć o tym, że mięso nie jest pierwszej świeżości.
Biała piana na patelni podczas smażenia mięsa. O czym świadczy?
Pewnie wiele razy smażąc kotleta z kurczaka (i nie tylko) niejedna osoba zastanawiała się, czym jest ta dziwna biała piana, która pojawia się na patelni. W mediach społecznościowych i na forach można znaleźć opinie, że to objaw, że mięso jest popsute lub że kurczak był wcześniej faszerowany antybiotykami.
Prawda na ten temat może być całkiem inna. Nie ma znaczenia, czy na patelni umieścimy kurczaka, czy kawałki wieprzowiny. Biała piana pojawi się właściwie za każdym razem podczas smażenia. Nie jest może ona zbyt atrakcyjna dla oka, ale uspokajamy! Po pierwsze nie trzeba jej wcale jeść, a po drugie zjawisko to jest całkowicie normalne i naturalne.
Biała piana powstaje w momencie, gdy zawarte w mięsie białko ścina się w wyniku zetknięcia z bardzo wysoką temperaturą (przekraczającą 180 stopni). To samo zjawisko zachodzi też w trakcie gotowania wywaru mięsnego.
Biała piana jest przez nas z reguły zbierana łyżką, ponieważ w przeciwnym razie zupa będzie mętna Nie jest to żadna trująca i groźna dla zdrowia czy życia substancja.