Ulubiony dodatek do niedzielnego obiadu może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W wyniku rutynowych kontroli jakości wykryto obecność glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji trzech rodzajów sosów marki Winiary.
Popularne sosy Winiary mogą wywołać reakcję alergiczną
W wyniku rutynowych kontroli jakości wykryto obecność glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji trzech rodzajów sosów Winiary. Ta informacja może wydawać się błaha dla większości konsumentów, jednak dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę stanowi poważne zagrożenie.
– Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania mające na celu wycofanie skażonych partii produktów z obrotu. Firma uruchomiła specjalną infolinię dla klientów, którzy zakupili podejrzane sosy.
#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenuhttps://t.co/B6yXPlDJbA
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) July 4, 2024
– Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie – podkreśla GIS. To ostrzeżenie powinno być traktowane z najwyższą powagą, gdyż reakcje alergiczne mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Produkty wycofane ze sklepowych półek to:
- WINIARY Sos Boloński 500g:• Nr partii 240423B/1, termin przydatności do spożycia 04.2026
• Nr partii 240423C/1, termin przydatności do spożycia 04.2026
- WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:• Nr partii 240422A/1, termin przydatności do spożycia 04.2026
• Nr partii 240422B/1, termin przydatności do spożycia 04.2026 - WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g• Nr partii 240420A/1, termin przydatności do spożycia 04.2025
• Nr partii 240421A/1, termin przydatności do spożycia 04.2025
Jakość i bezpieczeństwo produktów pozostają dla firmy priorytetem, dlatego podjęto pilnie wszelkie konieczne działania, aby uchronić konsumentów. Producent ściśle współpracuje z władzami sanitarnymi.