Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał alarmujący komunikat dotyczący jednego z najpopularniejszych dodatków do potraw w polskich domach. Chodzi o popularne kostki rosołowe. Warto zajrzeć do kuchennej szafki i sprawdzić, czy nie znajduje się w niej ten produkt.
Vegeta pod lupą GIS-u: Co odkryto w kostce rosołowej?
Główny Inspektorat Sanitarny nakazał natychmiastowe wycofanie ze sklepów partii kostek rosołowych marki Vegeta. Powód? W popularnej przyprawie mogą znajdować się fragmenty metalu. To nie żart – oficjalne ostrzeżenie pojawiło się na stronach internetowych podravka.pl oraz vegeta.pl, a także w wybranych punktach sprzedaży.
Czy to możliwe, że codzienny obiad może stać się źródłem zagrożenia dla naszego zdrowia? Niestety tak. Spożycie metalowych fragmentów może prowadzić do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego, a w skrajnych przypadkach nawet zagrozić życiu.
GIS, we współpracy z dystrybutorem Vegety, apeluje o natychmiastowe zaprzestanie używania podejrzanego produktu i zwrot go do sklepu. Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy kostek rosołowych Vegeta Natur. Ich dystrybucją zajmuje się Podravka Polska Sp. z o.o. z siedzibą przy ulicy ul. Cypryjskiej 72 w Warszawie:
- Pełna nazwa produktu: Vegeta Natur Kostka wołowa
- Waga opakowania: 60 g
- Numer partii: 2706241
- Data minimalnej trwałości: 27.08.25
- Producent: Podravka d.d., Ante Starčevića 32, Koprivnica, 48000 Chorwacja
Powodem wystąpienia wady było uszkodzenie jednego z urządzeń na linii produkcyjnej. W obliczu tej alarmującej sytuacji, wielu konsumentów zadaje sobie pytanie: jak teraz doprawiać potrawy? Okazuje się, że rozwiązanie może być prostsze, niż się wydaje. Eksperci kulinarni przypominają o możliwości przygotowania domowych kostek rosołowych.
Proces jest zaskakująco prosty: wystarczy ugotować bulion warzywny, wołowy lub grzybowy, a następnie zredukować go do jednej dziesiątej pierwotnej objętości. Ta domowa esencja, zamrożona w foremkach na lód, może stać się bezpieczną i smaczną alternatywą dla gotowych produktów.