Film nie jest nowy, ale chyba właśnie ma swoje drugie pięć minut. Kolejny raz to nagranie pojawiło się w sieci kilka dni temu i w niektórych internautach spowodowało silne reakcje. Na filmie kawałek mięsa po prostu zaczyna się nagle ruszać, jakby nadal żył. Czy takie coś jest w ogóle możliwe? Owszem.
Ruszające się mięso. To nagranie sprawia, że wiele osób chce być wege
Film nie jest nowy. Pierwszy raz zdobył wielką popularność w roku 2019 r. Potem sprawa przycichła i było tak aż do teraz, gdy ktoś ponownie postanowił to nagranie wrzucić do internetu. Jak wszyscy przypuszczali, również i teraz ruszające się mięso zostało hitem mediów społecznościowych. Dla jednych filmik jest zabawny, dla innych obrzydliwy.
Co widzimy na nagraniu? Dłoń, która trzyma dopiero co ucięty duży kawałek surowej wołowiny. Ta – jak możemy się sami przekonać – zaczyna się ruszać i wręcz mruga. To dlatego w sieci nazywane jest to zjawiskiem „chodzącego mięsa„.
Adding salt to freshly cut muscle causes it to spasm. pic.twitter.com/h5GAp3NJYj
— Weird and Terrifying (@weirdterrifying) January 9, 2023
Rzadkie zjawisko, które świadczy o wysokiej jakości i świeżości mięsa
Jak łatwo zauważyć po reakcjach użytkowników internetu i mediów społecznościowych, nagranie wywołało skrajne reakcje i emocje. Spore grono osób w ogóle nie wie, czy takie mięso nadaje się do jedzenia. Wszystko spowodowała sól, którą posypano wołowinę.
Biolodzy są zgodni – to zjawisko nie jest niczym niepokojącym. Rzadko jednak mamy okazję je zaobserwować we własnym domu. Duża ilość jodku sodu powoduje, że neurony w bardzo świeżym mięsie, które jeszcze „żyją” i przekazują sygnały, powodują skurcze mięsa.
Choć wiele osób patrzy na to nagranie z obrzydzeniem (są tacy, co po jego obejrzeniu zadeklarowali przejście na wegetarianizm i weganizm), to takie zjawisko świadczy tylko i wyłącznie o bardzo dobrej jakości mięsa. Warto też wspomnieć, że to nie pierwszy taki filmik w sieci. Wiele razy mieliśmy okazję zobaczyć również poruszający się tuż po posoleniu drób.