in ,

HAHAHA!HAHAHA! WTFWTF PŁACZĘPŁACZĘ KOCHAM TO!KOCHAM TO! JESTEM ZŁY!JESTEM ZŁY! OMGOMG

Ten przepis na placki ziemniaczane to hit! Przez ten jeden składnik powalają na kolana

To jedna z najczęściej przyrządzanych potraw. Placki ziemniaczane są szybkie wybitnie smaczne. Z tym składnikiem zyskają nowy blask.

placki ziemniaczane magdy gessler przepis
Fot. Freepik

W każdym rejonie Polski placki ziemniaczane są przyrządzanie inaczej, choć suma sumarum smakują podobnie. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Są szybkie w przyrządzeniu i zadowolą każde podniebienie. To prawdziwa tradycja na naszym stole. A co jeśli dodamy do nich jeden magiczny i nietypowy składnik?

Placki ziemniaczane inaczej. Powalą wszystkich na kolana!

Chyba każdy ma swój jeden sprawdzony i ulubiony przepis na ziemniaczane placki. Najczęściej lubimy, gdy są chrupiące, ale są też amatorzy wersji przyrządzonej z ciasta puchatego i delikatnego. Jedno jest jednak pewne – wszyscy lubią każdą ich wersję. A co się stanie, jeżeli dodamy jeden nietypowy składnik?

Prawdziwy, niczym nie zmącony smak najlepszego polskiego ziemniaka, a wokół chrupiąca warstwa niczym korona królowej. Z tym składnikiem naszym zdaniem placki te są najbardziej wyśmienite. I nie chodzi w żadnym wypadku o cukier, którym tak często je posypujemy.

Nietypowe placki ziemniaczane. Przepis inny niż wszystkie

  • 1 kg polskich najlepszych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula (lub szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości jajka od kór zielononóżek
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 500)
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • Smalec do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Ziemniaki i cebulę po obraniu dokładnie ścieramy na tarce (najlepiej małe oczka). Tak przygotowaną masę wlewamy do sitka i odciskamy z nadmiaru wody. Jeśli nie lubimy, gdy od cebuli lecą nam łzy, w zębach warto trzymać zapałkę. To pomaga!

Odciśnietą masę z ziemniaków i cebuli przekładamy do większej miski i dokładamy jajka wraz z mąką i zmiażdżonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli go nie lubimy, możemy ten składnik pominąć. Jeśli potrawę przygotowujemy na randkę, czosnek jest wręcz odradzany.

Z naczynia, w którym odciskaliśmy wodę z masy, znajduje się ziemniaczana skrobia. Dodajemy ją do masy wraz z jedną bogatą łyżką śmietany. Takie ciasto odstawiamy na kilka minut, po czym doprawiamy ulubionymi przyprawami (na pewno solą i pieprzem). Smażymy placki. Nie zapominamy o odsączeniu ich z nadmiaru tłuszczu – najlepiej na ręczniku papierowym.

I tu, tuż przed podaniem, pojawia się magiczny składnik. Posmarujmy nasze placki… majonezem! Choć oczywiście przepyszne są z cukrem, odrobiną śmietany, zieleniną czy gulaszem z mięsem albo grzybami, to jeśli nie mamy takiej opcji, majonez zrobi z nich super potrawę. Życzymy smacznego!

wojska obrony terytorialnej zarobki

Od 2025 r. wraca obowiązkowa służba wojskowa! Będzie trwała dwa miesiące

sebastian picur tiktok

Polki noszą to często na szyi. Ksiądz ostrzega, że to wielki grzech! Liczy się jeden szczegół