w

Wiosna nadchodzi! Poczuj ją na talerzu. Trzy pomysły na wiosenne dania

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu, ale także na… kubkach smakowych!

wiosna przepisy kulinarne wiosna na talerzu warzywa naleśniki frittata wege

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu, ale także na… kubkach smakowych! To doskonała okazja, aby na nowo odkryć ciekawe smaki w swojej kuchni. Oto nasze propozycje – trzy kolorowe dania, które sprawią, że wiosna z impetem wkroczy na nasze talerze.

Wiosna na talerzu, czyli Fritatta z patelni. Brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Składniki:

– 200 g świeżych brukselek

– 100 g surowego groszku (może być mrożony)

– 6 jajek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki masła

– 150 g sera Aldamer MSM Mońki

– sól, pieprz do smaku

Fritatta z patelni -brukselki z groszkiem pod serową pierzynką wiosna na talerzu

Wykonanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy.

Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć na wolnym ogniu około 3 minuty nie mieszając. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać się po brzegach, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiec „od góry” w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Gotową frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

nadleśnictwo młynary uratowany wilk wnyki kłusownik Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Olsztynie

Wilk wpadł w sidła kłusowników. Uratowali go dzielni leśnicy [NAGRANIE]

c++ język programowania moduły typy zmiennych nauka podstawy kursy online

Jakiej wersji C++ powinieneś używać?