w ,

Halloween na talerzu, czyli dania na bazie dyni

Halloween to święto, które przywędrowało do Polski w latach 90. ubiegłego stulecia i obchodzone jest w ostatni wieczór października, tuż przed tradycyjnym dniem Wszystkich Świętych.

Warto zadbać, by święto duchów, zjaw i najczarniejszych mocy było wypełnione zabawą i dobrym jedzeniem. Ponieważ symbolem Halloween jest dynia, niech więc króluje ona tego dnia także na naszych talerzach.

Halloween. Skąd pochodzi to święto?

Halloween ponoć wywodzi się od celtyckiego święta powitania zimy, ale ta tradycja kultywowana była w zasadzie tylko w Europie Północnej, bo religia chrześcijańska skutecznie przyczyniała się do zaniku tego święta. W zasadzie przetrwało ono tylko w Irlandii i częściowo w Wielkiej Brytanii.

W latach 40. XIX wieku, za sprawą irlandzkich imigrantów, święto to zaczęło zadomawiać się w Ameryce Północnej i tam, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, jest ono hucznie obchodzone do dzisiaj. Ten szczególny wieczór w roku to głównie zabawa dzieci i młodzieży, chętnie przebierających się za zjawy i upiory.

Na gankach domostw pojawiają się lampy zrobione z wydrążonej dyni z charakterystycznymi otworami wyciętymi w kształcie wyszczerbionych zębów. Obecnie i w Polsce rodzice chętnie organizują dzieciom popołudniowe i wieczorne zabawy halloweenowe, a wówczas warto właśnie podać potrawy z dynią w roli głównej. Oto nasze pomysły.

Dyniowe dania pełne smaku

W ten październikowy wieczór warto serwować dania rozgrzewające, bo zwykle na przełomie października i listopada pogoda już nas nie rozpieszcza. Na stole przede wszystkim powinna pojawić się zupa, w której wykorzystana zostanie właśnie dynia.

W tej roli świetnie sprawdzi się zupa-krem z żółtych warzyw, która zawiera w sobie nie tylko dynię, ale także żółtą i pomarańczową marchew oraz żółtą paprykę. Tę aromatyczną, rozgrzewającą zupę podaje się z dołączonymi do niej prażonymi pestkami dyni. Warto także przygotować grzanki z masłem czosnkowym, bo one z pewnością przypadną do gustu wszystkim.

Drugie danie może być równie znakomite. Ciecierzyca z dynią w sosie curry to co prawda potrawa nawiązująca do tradycji indyjskiej, ale właśnie z powodu dyni doskonale wpisuje się w halloweenowy nastrój.

Dyniowe curry czaruje biesiadników swoim orientalnym smakiem. Jego przygotowanie trwa około 12 minut, a przygotowujemy je zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Curry można wzbogacić kawałkami smażonego kurczaka, by zadowolić także zdeklarowanych zwolenników mięsnych potraw.

Halloweenowe łakocie

Trudno mówić o prawdziwym święcie Halloween, jeśli na stole nie pojawi się ciasto z dyni. Banalny przepis pozwoli je przygotować nawet tym, którzy nie mają żadnego doświadczenia w tym zakresie. Wystarczy pokroić 300 g dyni na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, skropić odrobiną oliwy i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na pół godziny.

Gdy dynia stanie się miękka, trzeba ją wystudzić i za pomocą blendera zamienić w gładkie puree. Następnie kostkę masła, pół szklanki cukru z odrobiną wanilii ucieramy wraz z 4 jajkami. Dodajemy przygotowane wcześniej puree, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 350 g mąki.

Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”, co powinno trwać około 50 minut. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.

cudowny lek na covid tomasiewicz uniwersalny lek na koronawirusa badania

Zła wiadomość na temat leczenia COVID-19. Ekspert rozwiewa nadzieje

michał kamiński cukrzyca senator platformy obywatelskiej PO

Wicemarszałek Senatu pilnie trafił do szpitala. „Przez ostatnie dni czułem się coraz gorzej…”