Skutki zjedzenia tego produktu mogą być opłakane. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że w popularnym produkcie wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). Chodzi o chętnie kupowany tatar wołowy.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub (rzadziej) do bezkrwawej biegunki. Escherichia coli to niezwykle groźna dla zdrowia bakteria, która wytwarza toksynę Shiga (STEC). Została ona wykryta w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego.
#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. https://t.co/DQ7mL0dtrm
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) April 24, 2024
Toksynę znaleziono w jednej z partii tatara wołowego. Poza wspomnianymi objawami w rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej produktu ze sklepów.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.