w

Lubicie klopsiki z IKEA? Marka ujawniła, jak samodzielnie zrobić je w domu

Klopsiki z IKEA to jedno z ulubionych dań odwiedzających sklepy tej marki. Ikea właśnie udostępniła sekretny przepis na swoje kultowe danie.

klopsiki ikea klopsiki z ikei ikea meatballs at home recipe

Klopsiki z IKEA to jedno z ulubionych dań odwiedzających sklepy tej marki. Ikea właśnie udostępniła sekretny przepis na swoje kultowe danie. Powodem ujawnienia receptury była konieczność przebywania w domu w czasie epidemii koronawirusa, ale teraz przepis dostępny jest dla każdego.

Kultowe klopsiki z IKEI? Zrób je sam!

Klopsiki z IKEI nie mają już przed nami tajemnic. Przepis jest bowiem banalnie prosty. Do zrobienia ich potrzebować będziemy zaledwie osiem składników. Ale to nie wszystko! Mamy też przepis na równie kultowy, słynny szwedzki sos śmietanowy, który tylko poprawi ich idealny smak.

Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego udostępniliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni – mówi Lorena Lourido z amerykańskiej filii marki IKEA. – Chcemy, aby życie każdego było trochę łatwiejsze i przyjemniejsze. Bon appetit lub smaklig maltid, jak mówimy w Szwecji! – dodaje.

Przepis na kultowe klopsiki z IKEI (IKEA meatballs at home)

Przepis znaleźliśmy na profilu „I cóż, że ze Szwecji. Ambasada Szwecji w Polsce” na Facebooku.

Składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji słynnych klopsików: 500 g mielonego mięsa wołowego, 250 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 g bułki tartej, 1 jajko, 5 łyżek mleka, sól i pieprz.

Do zrobienia wspomnianego sosu śmietanowego potrzebne są: olej, 40 g masła, 40 g mąki, 150 ml wywaru z warzyw, 150 ml wywaru wołowego, 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy Dijon.

Klopsiki IKEA – wykonanie (IKEA meatballs recipe)

Mięso wołowe należy połączyć z wieprzowym i wymieszać palcami, aby rozbić grudki. Dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszać. Następnie dodać mleko i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z tak przygotowanej masy należy uformować małe, okrągłe kulki, po czym umieścić je na czystym talerzu, przykryć i trzymać w lodówce przez około dwie godziny. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, trzeba delikatnie układać klopsiki i smażyć, aż się zarumienią ze wszystkich stron.

Następnie wszystkie klopsiki należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryte umieścić w gorącym piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 30 minut. Wszystkim życzymy smacznego!

chiński czosnek a polski szkodliwość

Ten czosnek króluje w naszych kuchniach. Dietetycy rozkładają ręce i ostrzegają

aspartam rakotwórczy

Ten produkt oficjalnie uznany przez WHO za rakotwórczy. Pozbądź się go z kuchni