in

Niebezpieczny dla zdrowia ser w sklepach. GIS ostrzega przed krwotokiem okrężnicy

Kolejne ostrzeżenie dla konsumentów trafia do sklepów spożywczych. Tym razem dotyczy popularnego francuskiego przysmaku. Jego spożycie może wywołać bardzo groźne dla życia skutki.

morbier aop ostrzezenie gis
Fot. Depositphotos

Francuskie sery MORBIER AOP zostały wycofane ze sprzedaży z powodu wykrycia groźnych bakterii. Spożycie produktu może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, w tym krwotocznego zapalenia okrężnicy.

Alert GIS. Bakterie mogą wywołać dramatyczne konsekwencje zdrowotne

To nie pierwsza w tym roku sytuacja, gdy produkt mleczny z Francji stanowi zagrożenie dla zdrowia. Wykrycie niebezpiecznych bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) zmusiło producenta do natychmiastowego wycofania towaru ze sklepowych półek.

Służby sanitarne potwierdzają, że problem dotyczy wszystkich partii sera o datach ważności od początku stycznia aż do końca marca 2025 roku. Lista wycofanych produktów jest wyjątkowo długa i obejmuje serie z następującymi terminami przydatności do spożycia: 29.03.2025, 22.03.2025, 15.03.2025, 08.03.2025, 22.02.2025, 08.02.2025, 30.01.2025, 23.01.2025 oraz 09.01.2025.

Obecność bakterii STEC w produktach spożywczych to niezwykle poważny problem. Konsekwencje spożycia zakażonego sera mogą być dramatyczne. Najczęstszym powikłaniem jest krwotoczne zapalenie okrężnicy, choć zdarzają się również przypadki bezkrwawej biegunki. Szczególnie niepokojące są rzadkie, ale niezwykle groźne komplikacje w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Listerioza i jej skutki

Główny Inspektorat Sanitarny otrzymał informację o zagrożeniu poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Służby sanitarne we współpracy z producentem i dystrybutorami prowadzą intensywne działania mające na celu całkowite wyeliminowanie niebezpiecznego produktu z rynku.

Specjaliści zalecają, by osoby, które zakupiły ser MORBIER AOP, pod żadnym pozorem go nie spożywały. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów po zjedzeniu tego produktu, konieczny jest natychmiastowy kontakt z lekarzem. Objawy zatrucia mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu zakażonego sera.

To kolejny w ostatnim czasie przypadek wykrycia groźnych bakterii w produktach spożywczych. Wcześniej służby sanitarne informowały o występowaniu bakterii Listeria monocytogenes oraz Salmonella w różnych artykułach żywnościowych. Szczególnie narażone na powikłania są kobiety w ciąży, noworodki oraz osoby z obniżoną odpornością.

Organy kontroli żywności przypominają o konieczności zachowania podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Regularne mycie rąk, zwłaszcza przed kontaktem z żywnością, może uchronić przed wieloma groźnymi zakażeniami pokarmowymi.

warszawa policja wiadomosci

Handlarz złotem z Kongo zatrzymany w Warszawie. Trafił do aresztu na trzy miesiące

biały romb na niebieskim tle co oznacza ten znak

Biały romb na niebieskim tle. Co to za znak? Niewiedza to 600 złotych mandatu