in

Wiosna nadchodzi! Poczuj ją na talerzu. Trzy pomysły na wiosenne dania

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu, ale także na… kubkach smakowych!

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem.

wiosna na talerzu Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem.

Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.

Redakcja życzy czytelnikom smacznego!

nadleśnictwo młynary uratowany wilk wnyki kłusownik Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Olsztynie

Wilk wpadł w sidła kłusowników. Uratowali go dzielni leśnicy [NAGRANIE]

c++ język programowania moduły typy zmiennych nauka podstawy kursy online

Jakiej wersji C++ powinieneś używać?