Wielkanoc coraz bliżej. Właśnie dlatego już teraz warto rozważyć, jakie pyszności znajdą się na naszych stołach. Dziś prezentujemy 2 alternatywy dla tradycyjnych kotletów. To jak, gotowi do gotowania?
Pierś z kaczki z sosem malinowym
4 porcje
Składniki:
4szt fileta z kaczki
Marynata:
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka pieprzu czerwonego
Sos:
300g malin
1 łyżka oleju
2 łyżeczki miodu
½ papryczki chili
sól
Wykonanie:
Składniki Marynaty rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć przyprawami filety z kaczki, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.
Sos:
Papryczkę chili posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić papryczkę i chwilę przesmażyć. Dodać maliny i miód, zagotować. Maliny przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Fileta położyć skórą do dołu na zimnej patelni i na wolnym ogniu smażyć 8-10 minut pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut pod przykryciem. Po usmażeniu pierś zdjąć z patelni na deskę na 2 minuty by nam odpoczęła. Pokroić na plastry grubości 1 cm trzymając nóż pod kątem 45° do deski.
Podawać z sosem malinowym i kluskami śląskimi.
Pieczeń z indyka w pomarańczach
Składniki:
1,5 kg fileta z indyka
1kg pomarańczy (4szt)
100ml białego wina
100ml soku pomarańczowego
50g miodu
2-3 gałązki rozmarynu
1 łyżka mąki pszennej
Do smaku:
Sól, pieprz młotkowany, imbir, cynamon
Wykonanie:
Fileta doprawić solą, pieprzem młotkowanym, cynamonem, imbirem, miodem i rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2 pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 80*C.
Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok pomarańczowy i białe wino, dodać przyszykowane wcześniej pomarańcze. Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w między czasie.
Pierś z indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami pomarańczy ze skórką. Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować. Polać nim fileta z indyka. Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy.