w ,

Pomysły na wielkanocny obiad z mięsem w roli głównej. Palce lizać!

Wielkanoc coraz bliżej. Właśnie dlatego już teraz warto rozważyć, jakie pyszności znajdą się na naszych stołach. Oto dwie propozycje na wielkanocny obiad.

wielkanocny obiad pomysły przepisy kulinarne wielkanoc 2021

Wielkanoc coraz bliżej. Właśnie dlatego już teraz warto rozważyć, jakie pyszności znajdą się na naszych stołach. Dziś prezentujemy 2 alternatywy dla tradycyjnych kotletów. To jak, gotowi do gotowania?

Pierś z kaczki z sosem malinowym

4 porcje

Składniki:

4szt fileta z kaczki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka pieprzu czerwonego

Sos:

300g malin

1 łyżka oleju

2 łyżeczki miodu

½ papryczki chili

sól

Wykonanie:

Składniki Marynaty rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć przyprawami filety z kaczki, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.

Sos:

Papryczkę chili posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić papryczkę i chwilę przesmażyć. Dodać maliny i miód, zagotować. Maliny przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

Fileta położyć skórą do dołu na zimnej patelni  i na wolnym ogniu smażyć 8-10 minut pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut pod przykryciem. Po usmażeniu pierś zdjąć z patelni na deskę na 2 minuty by nam odpoczęła. Pokroić na plastry grubości 1 cm trzymając nóż pod kątem 45° do deski.

Podawać z sosem malinowym i kluskami śląskimi.

Pieczeń z indyka w pomarańczach

Składniki:

1,5 kg fileta z indyka

1kg pomarańczy (4szt)

100ml białego wina

100ml soku pomarańczowego

50g miodu

2-3 gałązki rozmarynu

1 łyżka mąki pszennej

Do smaku:

Sól, pieprz młotkowany, imbir, cynamon

Wykonanie:

Fileta doprawić solą, pieprzem młotkowanym, cynamonem, imbirem, miodem i rozmarynem odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Pomarańcze sparzyć we wrzątku. 2 pomarańcze pokroić w ósemki. Dwie pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w cząstki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 80*C.

Indyka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok pomarańczowy i białe wino, dodać przyszykowane wcześniej pomarańcze. Piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 minut pamiętając by go obrócić w między czasie.

Pierś z indyka wyciągnąć, pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć cząstkami pomarańczy ze skórką. Pozostały sos przelać do rondelka i zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować. Polać nim fileta z indyka. Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy.

koronawirus prawdziwy rozmiar epidemii realna liczba chorych dramat zapchane szpitale brak pomocy

Koronawirus. Ujawniono prawdziwą liczbę zakażeń w Polsce. Jest krytycznie źle!

horban doradca premiera zakaz przemieszczania się nowe obostrzenia 20 marca

Doradca premiera się wygadał. „Jesteśmy bliscy wprowadzenia tego zakazu”