w ,

Whisky a jedzenie. Z czym łączyć whisky, czyli food pairing (kuchenne eksperymenty) w praktyce

Nie wiecie, czym jest foodpairing? Z jego przykładami spotykacie się codziennie, a wiele z nich przestało być dla Was zaskakującymi.

foodpairing co to
Fot. materiały partnera

Foodpairing to dzieło przypadku. Eksperyment, który przerodził się w metodę kulinarną. Zaczęło się od tego, że szef kuchni – Hesthon Blumenthal odkrył, iż smak białej czekolady z czarnym kawiorem jest więcej niż znakomity.

Foodpairing. Co to jest i o co w tym chodzi?

Do zaskakującego połączenia (i jego efektu) podszedł naukowo. Porównał składy chemiczne obu i okazało się, że są niemal identyczne! To zapoczątkowało trend, polegający na łączeniu składników, których zestawienie (na pierwszy rzut… smaku), nie jest oczywiste).

Ingredienty dobierane są na podstawie związków aromatycznych. Dlaczego? Ponieważ na sposób, w jaki odbieracie potrawy („palce lizać” lub „niejadalne„), aż w 80% odpowiada nie ich smak, a zapach.

Przypominacie sobie sytuację, gdy z powodu choroby traciliście węch? Nie mieliście ochoty na jedzenie, a spożywane potrawy smakowały podobnie i nijako. Właśnie dlatego produkty zbliżone substancjami aromatycznymi, wyjątkowo dobrze się komponują. Oto przykłady:

  • czekolada i chili,
  • czekolada i bazylia,
  • ogórek i truskawka/arbuz,
  • burak z kozim serem i rukolą,
  • czy np. meksykańskie mole con pollo – kurczak w sosie z ostrej papryki, czekolady, migdałów, cynamonu, rodzynek

Dwa główne typy whisky

Whisky dzieli się na dwa główne rodzaje:

  • szkocka – bardziej wyrazista, charakteryzująca się intensywnością aromatów owocowych(także suszonych). Często ma mocno dymny, torfowy posmak,
  • amerykańska-znacznie słodsza. Wzbogacona o aromaty nie tylko dębu, ale i wanilii czy karmelu.

Oba gatunki (w świetnych cenach) znajdziecie np. w hurtowni Grupy Grabiec.

Food pairing a whisky

Whisky lubi temperaturę pokojową, w której rozwija pełen bukiet smakowy i zapachowy). Sam trunek „nie lubi się” aromatycznymi, dominującymi smakami, jak:

  • czosnek,
  • chili,
  • wasabi,
  • ser: kozi i gorgonzola.

Co natomiast powinno się znaleźć w jej towarzystwie?

  • ostrygi,
  • wędzone ryby,
  • sushi,
  • sery (cheddar, gouda) najlepiej na krakersach,
  • sery pleśniowe typu camembert,
  • czekolada (szczególnie gorzka i ze skórkami pomarańczy),
  • steki i czerwone mięso,
  • bakalie i suszone owoce:
  • morele, żurawina, jabłka,
  • świeże jabłka, pomarańcze.

Ponadto whisky „kocha” kremowe tekstury i tłuszcze (także w wersji roślinnej), które są nośnikami smaku.


UWAGA! Publikacja ma charakter edukacyjny, ale może zawierać informacje przeznaczone tylko i wyłącznie dla osób pełnoletnich. Nie udostępniaj treści osobom, które nie ukończyły 18 roku życia. Materiał powstał przy współpracy z partnerem serwisu. Serwis nie prowadzi sprzedaży napojów alkoholowych.

rodzaje pożyczek bankowych

Jakie są rodzaje kredytów? Wszystko co musisz wiedzieć o bankowych pożyczkach

papież franciszek zawał

Papież pilnie trafił do szpitala. Komunikat Watykanu: „Kłopoty z oddychaniem i sercem”