w

Nigdy nie wyrzucaj skorupek od jaj. Aż trudno uwierzyć, co można z nimi zrobić

Skorupki od jajek zawierają wiele właściwości, o których wielu z nas nie ma pojęcia. W tym artykule podajemy siedem, które pomogą nam w codziennym życiu.

skorupki od jajek

Zwłaszcza podczas Wielkanocy, ale i na co dzień nie możemy obejść się bez jajek. Zazwyczaj jednak wyrzucamy ich skorupki do kosza. To wielka szkoda, bowiem zawierają wiele przydatnych substancji. Rzućmy okiem na ich nieoczekiwane właściwości.

W czasie Wielkanocy w wielu domach znacząco zwiększa się spożycie jaj, a tym samym liczba niewykorzystanych skorupek, których pozbywamy się bez namysłu. Po przeczytaniu tego tekstu być może wielu z nas nie zrobi tego ponownie i skorzysta z właściwości skorupek.

Skorupki skutecznie wyczyszczą wazony i kubki

Wielu z nas miało ten problem. Mamy piękny wazon, ale jego czyszczenie to bardzo duży problem. Wazon jest wąski albo ma inny nieregularny kształt, przez co nie można usunąć z niego kamienia i innych osadów. Zwykłe skorupki jajek rozwiążą ten problem.

Wsypcie pokruszone skorupki do wazonu, wlejcie do nich sok z cytryny i zostawcie na kilka dni. Wazon zostanie odtłuszczony dzięki sile cytryny, a skorupki pomogą zeskrobać brud. Następnie wystarczy wylać zawartość i przepłukać ciepłą wodą.

Taki zestaw może sobie również poradzić z kolorowymi brudami, które pozostają w kubku po długim piciu kawy czy herbaty. Trzeba po prostu napełnić je wodą wrzucając tam rozdrobnione skorupki. Po całej nocy i wypłukaniu naczynia powinny być jak nowe. Porowate skorupki pochłaniają brudy.

Skorupki od jajek pomogą przy ukąszeniach owadów

Często niepokoi nas nieprzyjemny świąd spowodowany przez kłujące owady. Jest wiele sposobów radzenia sobie z nim, a jednym z nich są właśnie pokruszone skorupki jajek. Jak to zrobić?

Pokruszone skorupki należy włożyć do małego szklanego słoika, wlać tam ocet jabłkowy i pozostawić tam na kilka dni. Po kilku dniach skorupki po prostu się rozpuszczą. Powstały roztwór pomoże ukoić podrażnioną skórę i zmniejszyć obrzęk.

Co bardzo ważne, taki roztwór można przechowywać w lodówce. Wtedy może posłużyć nam nawet przez miesiąc.

Skutecznie działają przeciwko irytującym ślimakom

Skorupki jaj świetnie sprawdzą się w ogrodzie. Jeśli macie do czynienia z inwazją szkodników niszczących uprawy, przydatna jest następująca wskazówka. Należy rozrzucić rozgniecione skorupki jaj wokół rośliny. Ślimaki bardzo nie lubią wszystkiego, co jest ostre czy szorstkie. Po natrafieniu na skorupki jaj najprawdopodobniej się więc wycofają.

Skorupki od jajek jako nawóz

Ta wskazówka jest odpowiednia nie tylko dla ogrodników. Skorupki od jajek są dobrym nawozem dla roślin zarówno w ogrodzie, jak i w doniczkach.

Kiedy więc rozpoczniecie sadzenie roślin wiosną, a będą one potrzebować jak największej ilości składników odżywczych, możecie do tej użyć skorupek od jajek. Można je także dodać do gleby czy „dorzucić” podczas przesadzania roślin.

Skorupki od jajek jako wybielacz

Skorupki mają zdolność pochłaniania plam, więc można ich użyć także podczas prania białych ubrań, które są zszarzałe albo poplamione. Jak to zrobić? Trzeba rozdrobnić kilka skorupek i włożyć je do małej, cienkiej torby tekstylnej. Tak stworzony zestaw ma zadziałać jak kapsułki do prania – rozpuścić się i wybielić rzeczy. Z badań wynika, że najlepiej działają przy praniu w temperaturze 60 stopni.

Odżywka dla skóry

To może się wydawać dość niewiarygodne, ale skorupki mogą również przynieść korzyści naszemu pięknu. Tym razem trzeba rozdrobnić skorupki do postaci proszku. Następnie należy go zmieszać z ubitymi białkami. Powstałą masę należy użyć jak maskę – nałożyć na skórę na 15 minut, a następnie zmyć.

Odżywka dla organizmu

To dość niespotykane w naszych czasach, ale także jedzenie skorupek od jajek ma wiele zalet. Można tym sposobem uzupełnić zapasy wapnia. Skorupki jajek są bowiem nie tylko najtańszym czy naturalnym, ale także najbardziej skutecznym suplementem wapnia. Zawierają głównie węglan wapnia, który jest najczęstszym związkiem wapnia.

Co więcej, są także bogatym źródłem białka i innych minerałów. Zjedzenie połowy skorupki z małego jajka da dorosłemu zalecaną dzienną dawkę wapnia.

Jak to zrobić? Podstawowa zasada jest jedna – należy pozbyć się niepożądanych substancji. Tak więc jajka należy ugotować w czystej wodzie. Dobrze jest także umieścić je w piekarniku (200 stopni) na kilka minut, aby wyschły

Na koniec trzeba je po prostu dobrze zmiażdżyć i zmielić. To bardzo ważne, aby nie uszkodzić przewodu pokarmowego. Następnie można je wypić z dowolnym napojem albo dodać do żywności.

rs 28 sarmat kamczatka plesieck

Putin wystrzelił rakietę masowej zagłady i znów groził: „Wrogowie Rosji zastanowią się dwa razy”

jasnowidz jackowski wizja jarosław kaczyński ujawnia prawdę prezes pis co myśli

Jackowski zrobił wizję nad zdjęciem Kaczyńskiego. „Widzę wojsko, pełną gotowość”