w , ,

Antyrakowe właściwości warzyw i owoców. Ujawniono długo skrywaną tajemnicę

Każdego roku w Polsce diagnozuje się aż 170 tys. nowych zachorowań na raka. Umiera zaś nawet 100 tys. pacjentów rocznie.

jakie warzywa na raka owoce na raka

Nowotwory należą do jednych z najczęstszych i najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku i stanowią główną przyczynę zgonów na świecie. By móc z nimi walczyć istotne jest właściwe podejście i profilaktyka. Coraz częściej wskazuje się na kluczowe znacznie diety oraz antyrakowych właściwości warzyw i owoców.

Antyrakowe produkty. Jakie właściwości antyrakowe mają warzywa?

Warzywa, jak i owoce są bogatym źródłem witamin i antyoksydantów. Przeciwutleniacze to substancje chemiczne, które wiążą wolne rodniki powstające w wyniku oddychania komórkowego. Detoksykacja wolnych rodników jest niezbędna, by nie dochodziło do uszkodzenia struktur komórkowych oraz DNA komórkowego.

Choć niektórzy rozpisują się nad zaletami takich warzyw jak awokado, fenkuł, czy batat warto podkreślić, że nasze rodzime warzywa są bogatym źródłem wielu minerałów i substancji czynnych biologicznie.

Do popularnych warzyw antyrakowych zalicza się między innymi marchewkę. To powszechnie znane i łatwe w uprawie warzywo korzeniowe jest jednym z najlepszych warzyw o właściwościach przeciwnowotworowych, obok buraka, pasternaku, brukwi, czy selera.

Zawierają wiele potrzebnych ciału minerałów takich jak potas, sód, czy magnez, a także substancje biologiczne czynne wiążące wolne rodniki. Marchew posiada największą ilość beta-karotenu. By związek ten się dobrze wchłaniał, należy go podawać z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej oleju roślinnego.

Antyrakowe warzywa i owoce. Warzywa zielone i działanie antynowotworowe

Warzywa zielone liściaste łączą wysoką zawartość związków prozdrowotnych z niską kalorycznością. Dzięki czemu można zjeść ich naprawdę dużo i nie przytyć, a jednocześnie dostarczyć ciału potrzebnych związków.

Warzywa zielone stanowią główny element licznych diet odchudzających. Warzywa zielone liściaste zawierają dużą dawkę witaminy C, magnez oraz wapń i potas. Chlorofil, jak i karotenoidy zawarte w liściach wykazują silne działanie przeciwutleniające.

Warto podkreślić, że wybór warzyw zielonych jest naprawdę duży. Zalicza się do nich różnego typu sałaty, na przykład zieloną sałatę głowiastą o delikatnym smaku i chrupiącą sałatę lodową, czy sałatę pekińską. Oczywiście do roślin liściastych zielonych zalicza się również zdrowy i smaczny szpinak, rukolę, roszpunkę, a także kwaskowaty szczaw, oraz popularną w Polsce wczesnym latem boćwinkę.

By zielone warzywa liściaste zachowały swoje właściwości antyrakowe, należy je spożywać świeże, bez poddawania obróbce termicznej w różnych sałatkach.

Jakie warzywa na raka? Jakie owoce mają najlepsze właściwości antyrakowe?

Tak jak warzywa, także i owoce dostarczają organizmowi dużych ilości witamin i substancji biologicznie czynnych.

Owoce jagodowe zawierają barwniki (związki fenolowe) odpowiedzialne za silne działanie antyrakowe. Doskonale smakują na surowo, jak i po przetworzeniu w formie dżemów, czy konfitur. Do owoców jagodowych zaliczane są borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, czy aronię.

Zawarte w nich bioflawonoidy, nie tylko hamują reakcje utleniania, lecz również korzystnie wpływają na wzrok. Dodatkowo takie owoce, jak maliny, jeżyny, czy truskawki zawierają kwas elagowy. Podczas eksperymentów w laboratorium wykazały, że blokował aktywowanie substancji rakowych, trujących komórkę, a także hamują angiogenezę komórek rakowych, „odcinając” dostęp do substancji odżywczych, powoduje ich obumieranie.

To nie jedyne owoce, które wykazują działanie antynowotworowe, do najpopularniejszych owoców przeciwrakowych zalicza się również: cytrusy, żurawinę, jabłka, winogrona, papaję czy arbuzy.

Warzywa i owoce o działaniu antyrakowym można spożywać na różne sposoby, ale najwięcej wartości zachowują jedzone na surowo, w całości, sałatkach, a także w formie soków owocowo-warzywnych.

Soki wyciskane na zimno metodą Cold Press to doskonały dodatek do codziennej diety profilaktycznej oraz dla osób, które zmagają się z tym poważnym schorzeniem. Specjalnie opracowane mieszanki są bogatym źródłem witamin, minerałów i związków antyoksydacyjnych.

Więcej na temat soków owocowych i owocowo-warzywnych znajdziesz na  https://fit-juice.pl/.

robert makłowicz youtube kotlet schabowy błędy polaków

Polacy nie umieją robić schabowych. Robert Makłowicz pokazał, co robią źle

kukiz15 koalicja z pis

Sensacyjne wieści! Duża polska partia polityczna do likwidacji. Wyborcy są wściekli