Wystarczy trochę zmodyfikować popularne przepisy, żeby cieszyć się zdrową i smaczną przekąską bez wyrzutów sumienia. Sprawdź nasze pomysły na desery w wersji light!
1. Pudding chia z owocami leśnymi i jogurtem sojowym
Nasiona chia są niezwykle odżywcze. Zawierają między innymi kwasy omega-3 oraz białko. Są też bogate w błonnik, który na długo zapewnia uczucie sytości. W połączeniu z owocami leśnymi dostarczają cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. To nie tylko zdrowa, ale też pyszna kombinacja.
Taki deser można podać na przyjęciu lub potraktować jako pożywne śniadanie. Smakuje fantastycznie ze świeżymi owocami prosto z lodówki, zwłaszcza podczas upałów, ale sprawdzi się też jesienią i zimą, kiedy tęsknimy za smakami lata. Duży wybór eleganckich pucharków deserowych znajdziesz na: pucharydeserowe.pl.
Składniki:
- nasiona chia,
- jogurt sojowy,
- owoce leśne (maliny, borówki, jagody),
- syrop klonowy.
Przygotowanie: namocz nasiona chia w jogurcie sojowym z dodatkiem syropu. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem dodaj świeże owoce leśne.
2. Mus z awokado, kakao i banana
Awokado to źródło zdrowych tłuszczów, które wpływają pozytywnie na cały organizm, a także na wygląd włosów i paznokci. Ze względu na dość neutralny smak owoc ten nadaje się zarówno do sałatek, jak i do deserów.
Łącząc mus z awokado z kakao, będącym źródłem cennych przeciwutleniaczy i minerałów, a także słodkim bananem, stworzysz smakowitą, naturalnie słodką przekąskę. W zależności od upodobań możesz dodatkowo dosłodzić ją erytrolem (ma 0 kalorii!) lub niewielką ilością syropu klonowego.
Składniki:
- dojrzałe awokado,
- banan,
- kakao,
- opcjonalnie słodzik (syrop klonowy, erytrol).
Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i przełóż do pucharków. Możesz zajadać deser od razu lub schłodzić go przez pewien czas w lodówce.

3. Jogurt z granolą domowej roboty i owocami
Połączenie jogurtu naturalnego z domową granolą i świeżymi owocami to klasyczny, ale niezwykle uniwersalny deser w lekkiej wersji. Granola, którą przygotujesz samodzielnie, pozwoli Ci dostosować jej smak i skład do własnych preferencji.
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami płatków: owsianymi, jaglanymi, żytnimi czy orkiszowymi, a także dosypać rozmaitych orzechów, nasion i pestek, dzięki którym stworzysz wyjątkowo odżywczy posiłek.
Składniki:
- jogurt naturalny,
- granola domowej roboty (zapieczone różne rodzaje płatków, orzechów, nasion z odrobiną oleju kokosowego i syropu),
- ulubione owoce (np. banany, jabłka, gruszki).
Przygotowanie: zacznij od granoli – wymieszaj płatki z posiekanymi orzechami, nasionami, olejem kokosowym i syropem, a następnie piecz całość w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Kiedy granola jest już gotowa, nałóż jogurt do pucharka, dodaj swoją mieszankę i pokrojone świeże owoce.
Zdrowe przekąski w lekkiej wersji
Jogurt, erytrol, świeże owoce i inne zdrowe dodatki pozwolą Ci skomponować ciekawe desery o dużej wartości odżywczej. Dzięki naszym propozycjom masz szansę wzbogacić swój jadłospis o wartościowe przekąski, dzięki którym nie będziesz już marzyć o tradycyjnych słodyczach.
Możesz podawać je w pucharkach lub zamknąć w słoiku i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Przygotujesz je w kilka chwil, a pozwolą Ci nasycić się na dłuższy czas. Wypróbuj koniecznie!