Najzdrowsze mięso, czyli jakie? Kiedyś nie zwracano zbyt wielkiej uwagi na to, co się jadło. Jadło się po prostu to, co było dostępne, bez analizowania składu i przebierania w różnych produktach. Trzeba jednak przyznać, że jedzenie za czasów naszych dziadków czy nawet rodziców, było znacznie zdrowsze i naturalniejsze niż to, jakie mamy obecnie do wyboru w sklepach spożywczych
Najzdrowsze mięso, czyli wkładamy do sklepowego koszyka?
Dlatego bardzo dobrą sprawą jest to, że coraz więcej ludzi interesuje się tym, co wkłada do sklepowego koszyka, a następnie na talerz swój i swoich bliskich. Jednak wiąże się z tym też jeden negatyw – coraz więcej ludzi myśli, że po przeczytaniu kilku artykułów i składów produktów, zna się na dietetyce.
Internet pełen jest domorosłych dietetyków, którzy bazują na nikłej wiedzy i wprowadzają zamęt informacyjny. Jedni mówią, żeby jeść wszystko bez analizowania, bo w każdym produkcie znajdują się sztuczne składniki. Inni zdecydowanie odradzają taki sposób myślenia, zalecają przejście na wegetarianizm, a nawet na weganizm.
Coraz częściej jedna informacja wyklucza drugą, trudno jest znaleźć wiarygodne informacje. Tymczasem prawa jest taka, że należy zachować zdrowy rozsądek. Jeść wszystko, ale w zdrowych ilościach tak, żeby dostarczyć organizmowi wszelkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy spożywać jak najmniej produktów przetworzonych, nie rezygnować z mięsa, warzyw, owoców ani nabiału.
Kluczowe składniki dobrze zbilansowanej diety
Jeśli chcemy traktować swoją dietę poważnie, to musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Najważniejsza z nich to dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości mikro- i makroelementów w jak najczystszej i najnaturalniejszej formie. Chodzi tu głównie o białka, węglowodany i tłuszcze oraz witaminy i minerały.
Najważniejsze są te składniki, które dostarczamy organizmowi z dobrze zbilansowanej diety, ale nie wzbraniajmy się tez przed suplementacją odpowiednimi preparatami. Pamiętajmy jednak o tym, aby wybierać wysokiej jakości suplementy. Nie te, które są pod ręką przy kasach w supermarketach. Po dobre jakościowo witaminy z tabletkach wybieramy się do apteki lub sklepu z suplementami dla sportowców.
Białko to podstawowy budulec naszych mięśni, a w krytycznych momentach organizm traktuje białko jako źródło energii. Białko składa się z 20 aminokwasów, a te dzielą się na endogenne i egzogenne. Aminokwasy egzogenne są dla nas niezbędne, ponieważ bez przyjmowania ich w odpowiednich ilościach z pożywienia, nasz organizm nie będzie mógł się odbudowywać.
Przykładowo wątroba wymienia wszystkie białka w ciągu 10 dni, dzięki czemu wątroba może oczyszczać organizm. Bez białek i aminokwasów nie może działać prawidłowo, a wraz z nią całe nasze ciało.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii. Dzielimy je na węglowodany złożone i proste, oba rodzaje są nam potrzebne. Ponownie należy jednak zachować umiar i zadbać o równowagę w ich przyjmowaniu, ponieważ nadmiar i jednych i drugich może powodować problemy zdrowotne.
Tłuszcze to składnik diety, dookoła którego narosło najwięcej mitów, a prym wiedzie ten, który mówi o tym, że tłuszcze są zbędne w diecie. Najczęściej wierzą mu osoby, które chcą szybko schudnąć i decydują się na szkodliwe diety.
Tymczasem tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dostarczają wiele ważnych witamin i pozwalają je przyswajać, odpowiadają za prawidłową gospodarkę hormonalną.
Najzdrowsze mięso to dziczyzna – zdrowie prosto z natury
Najzdrowsze tłuszcze, białka, witaminy i minerały znajdziemy w naturalnych produktach. Jednym z nich jest dziczyzna. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest najzdrowszym mięsem, jakie możemy wybrać. W mięsie z dziczyzny nie znajdziesz sztucznych hormonów, antybiotyków czy GMO, które występują w każdym mięsie ze zwierząt hodowlanych. Brak tych sztucznych składników pozytywnie wpływa na jakość mięsa, jego smak oraz korzyści płynące z jedzenia dziczyzny. Warto zrezygnować z masowo produkowanego mięsa wieprzowego czy drobiowego, a zamiast nich rozkoszować się o wiele zdrowszym i smaczniejszym mięsem z dziczyzny.
Czy da się zrobić zdrowe wędliny? Sklep z dziczyzną i zdrowe parówki
Chociaż wieprzowina i drób nie są najzdrowsze i dodatkowo drożeją, to nadal są najczęściej wybierane. Aby kupić smaczną kiełbasę czy wędlinę, zapłacić trzeba 40 zł za kilogram. A i tak dostajemy produkt nastrzykiwany i niepozbawiony sztucznych składników
Sklep z dziczyzną Leśniczówka za podobną cenę sprzedaje zdrowe wędliny z dziczyzny, w których składzie nie znajdziesz niczego poza mięsem i przyprawami. Nawet zniesławione parówki, o których mówi się, że produkowane są z najgorszych ochłapów mięsa, w wariacji z dziczyzny są zdrowe i wartościowe. Jest to ważne zwłaszcza ze względu na dzieci, które uwielbiają parówki.
Zdrowe parówki z dziczyzny to dla każdego rodzica oddech podczas negocjacji przy śniadaniu czy kolacji. Parówki dla dzieci, które możemy znaleźć w większości sklepów, mają niewiele wspólnego z hasłem „zdrowe parówki”. Zachwyć swoje dziecko już dziś i podaj mu najlepsze parówki dla dzieci – zdrowe parówki z dziczyzny, najlepiej z sarny. Gwarantujemy, że twój maluch je pokocha.
Warto zdecydować się na zdrowe wędliny z dziczyzny i odwiedzić Leśniczówkę. Dziczyzna jeszcze nigdy nie była tak smaczna i ważna dla naszego zdrowia.