w ,

Najzdrowsze mięso dla naszego organizmu – co jeść, żeby być zdrowym?

Kiedyś nie zwracano zbyt wielkiej uwagi na to, co się jadło. Jadło się po prostu to, co było dostępne, bez analizowania składu i przebierania w różnych produktach.

najzdrowsze mięso dla naszego organizmu co jeść dziczyzna

Najzdrowsze mięso, czyli jakie? Kiedyś nie zwracano zbyt wielkiej uwagi na to, co się jadło. Jadło się po prostu to, co było dostępne, bez analizowania składu i przebierania w różnych produktach. Trzeba jednak przyznać, że jedzenie za czasów naszych dziadków czy nawet rodziców, było znacznie zdrowsze i naturalniejsze niż to, jakie mamy obecnie do wyboru w sklepach spożywczych

Najzdrowsze mięso, czyli wkładamy do sklepowego koszyka?

Dlatego bardzo dobrą sprawą jest to, że coraz więcej ludzi interesuje się tym, co wkłada do sklepowego koszyka, a następnie na talerz swój i swoich bliskich. Jednak wiąże się z tym też jeden negatyw – coraz więcej ludzi myśli, że po przeczytaniu kilku artykułów i składów produktów, zna się na dietetyce.

Internet pełen jest domorosłych dietetyków, którzy bazują na nikłej wiedzy i wprowadzają zamęt informacyjny. Jedni mówią, żeby jeść wszystko bez analizowania, bo w każdym produkcie znajdują się sztuczne składniki. Inni zdecydowanie odradzają taki sposób myślenia, zalecają przejście na wegetarianizm, a nawet na weganizm.

Coraz częściej jedna informacja wyklucza drugą, trudno jest znaleźć wiarygodne informacje. Tymczasem prawa jest taka, że należy zachować zdrowy rozsądek.

Jeść wszystko, ale w zdrowych ilościach tak, żeby dostarczyć organizmowi wszelkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy spożywać jak najmniej produktów przetworzonych, nie rezygnować z mięsa, warzyw, owoców ani nabiału.

Kluczowe składniki dobrze zbilansowanej diety

Jeśli chcemy traktować swoją dietę poważnie, to musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Najważniejsza z nich to dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości mikro- i makroelementów w jak najczystszej i najnaturalniejszej formie. Chodzi tu głównie o białka, węglowodany i tłuszcze oraz witaminy i minerały.

Najważniejsze są te składniki, które dostarczamy organizmowi z dobrze zbilansowanej diety, ale nie wzbraniajmy się tez przed suplementacją odpowiednimi preparatami.

Pamiętajmy jednak o tym, aby wybierać wysokiej jakości suplementy. Nie te, które są pod ręką przy kasach w supermarketach. Po dobre jakościowo witaminy z tabletkach wybieramy się do apteki lub sklepu z suplementami dla sportowców.

Białko to podstawowy budulec naszych mięśni, a w krytycznych momentach organizm traktuje białko jako źródło energii. Białko składa się z 20 aminokwasów, a te dzielą się na endogenne i egzogenne. Aminokwasy egzogenne są dla nas niezbędne, ponieważ bez przyjmowania ich w odpowiednich ilościach z pożywienia, nasz organizm nie będzie mógł się odbudowywać.

Przykładowo wątroba wymienia wszystkie białka w ciągu 10 dni, dzięki czemu wątroba może oczyszczać organizm. Bez białek i aminokwasów nie może działać prawidłowo, a wraz z nią całe nasze ciało.

Węglowodany to najważniejsze źródło energii. Dzielimy je na węglowodany złożone i proste, oba rodzaje są nam potrzebne. Ponownie należy jednak zachować umiar i zadbać o równowagę w ich przyjmowaniu, ponieważ nadmiar i jednych i drugich może powodować problemy zdrowotne.

Tłuszcze to składnik diety, dookoła którego narosło najwięcej mitów, a prym wiedzie ten, który mówi o tym, że tłuszcze są zbędne w diecie. Najczęściej wierzą mu osoby, które chcą szybko schudnąć i decydują się na szkodliwe diety.

Tymczasem tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dostarczają wiele ważnych witamin i pozwalają je przyswajać, odpowiadają za prawidłową gospodarkę hormonalną.

Najzdrowsze mięso to dziczyzna – zdrowie prosto z natury

Najzdrowsze tłuszcze, białka, witaminy i minerały znajdziemy w naturalnych produktach. Jednym z nich jest dziczyzna. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest najzdrowszym mięsem, jakie możemy wybrać. W mięsie z dziczyzny nie znajdziesz sztucznych hormonów, antybiotyków czy GMO, które występują w każdym mięsie ze zwierząt hodowlanych. Brak tych sztucznych składników pozytywnie wpływa na jakość mięsa, jego smak oraz korzyści płynące z jedzenia dziczyzny. Warto zrezygnować z masowo produkowanego mięsa wieprzowego czy drobiowego, a zamiast nich rozkoszować się o wiele zdrowszym i smaczniejszym mięsem z dziczyzny.

Czy da się zrobić zdrowe wędliny? Sklep z dziczyzną i zdrowe parówki

Chociaż wieprzowina i drób nie są najzdrowsze i dodatkowo drożeją, to nadal są najczęściej wybierane. Aby kupić smaczną kiełbasę czy wędlinę, zapłacić trzeba 40 zł za kilogram. A i tak dostajemy produkt nastrzykiwany i niepozbawiony sztucznych składników

Sklep z dziczyzną Leśniczówka za podobną cenę sprzedaje zdrowe wędliny z dziczyzny, w których składzie nie znajdziesz niczego poza mięsem i przyprawami. Nawet zniesławione parówki, o których mówi się, że produkowane są z najgorszych ochłapów mięsa, w wariacji z dziczyzny są zdrowe i wartościowe. Jest to ważne zwłaszcza ze względu na dzieci, które uwielbiają parówki.

Zdrowe parówki z dziczyzny to dla każdego rodzica oddech podczas negocjacji przy śniadaniu czy kolacji. Parówki dla dzieci, które możemy znaleźć w większości sklepów, mają niewiele wspólnego z hasłem „zdrowe parówki”. Zachwyć swoje dziecko już dziś i podaj mu najlepsze parówki dla dzieci – zdrowe parówki z dziczyzny, najlepiej z sarny. Gwarantujemy, że twój maluch je pokocha.

Warto zdecydować się na zdrowe wędliny z dziczyzny i odwiedzić Leśniczówkę. Dziczyzna jeszcze nigdy nie była tak smaczna i ważna dla naszego zdrowia.

moda najnowsze trendy 2020 kod rabatowy ccc sklepy odzieżowe

Lubisz nosić najnowsze trendy? Teraz możesz je tanio kupić!

marcin tyszka magda gessler kuchenne rewolcje tvn

Marcin Tyszka: „Magda Gessler w głębi serca wciąż jest małą dziewczynką”