w ,

Najciekawsze porady do urozmaicenia grillowego wieczoru

Ciągle długie i ciepłe wieczory zachęcają Polaków i Polki do spędzania wspólnie czasu przy grillu.

najciekawsze porady grill urozmaicenie potraw wieczór z grillem

Ciągle długie i ciepłe wieczory zachęcają Polaków i Polki do spędzania wspólnie czasu przy grillu. Złośliwi twierdzą nawet, że grillowanie stało się naszym sportem narodowym: gdy chcemy spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, z reguły odbywa się to właśnie podczas grillowania.

Niegdyś zawężaliśmy to pojęcie głównie do przyrządzania mięsa; dziś również weganie i wegetarianie mają swoje alternatywy. Ci ostatni uwielbiają na przykład grillowany ser, zaś ci pierwsi – warzywa. Kukurydza z grilla to prawdziwy przysmak, coraz więcej osób wybiera również faszerowane pieczarki przyrządzone w ten sposób.

Warzywa są też świetnym uzupełnieniem głównego dania – istnieją przepisy na naprawdę smaczne i wartościowe w składniki odżywcze sałatki do mięsa. Jak przygotować pieczarki z grilla? Kiedy kukurydza na grillu jest najsmaczniejsza? Poznasz także najlepsze przepisy na szybkie sałatki na grilla!

Grill – idealna okazja do spotkań

Nie każdy docenia spotkania przy grillu. Szczególnie wśród młodych ludzi utarło się przekonanie, że to rozrywka dla ludzi w wieku ich rodziców i dziadków – dużo dymu, rozmowy o polityce i tylko mięsne dania. Nic bardziej mylnego!

Grillują wszyscy, coraz więcej osób wybiera ekologiczne i nieuciążliwe grille elektryczne, a na samym grillu można przyrządzać różności – od pieczarek z grilla, po naprawdę smaczne grillowane tofu.

Wspólne spędzanie czasu przy grillu to również okazja do zweryfikowania swoich przyzwyczajeń kulinarnych – może amator kiełbasek wreszcie spróbuje grillowanego camemberta, a miłośnik żeberek – sałatki na grilla? Warto przecież eksperymentować! To poszerzy nie tylko nasze horyzonty kulinarne, ale i pozwoli wymienić się doświadczeniami z innymi i wzmocnić nasze towarzyskie relacje.

Co na grilla – kiełbaski, karkówka, żeberka

Większość fanów grilla tradycyjnie wybiera podczas grillowania dania mięsne. Jakie mięso najlepiej smakuje w tym wydaniu? Z pewnością smakowite będą kurczak, żeberka, schab, udka czy karkówka. Sekretem dobrego grillowanego mięsa jest jednakże nie jego rodzaj, lecz sposób przyrządzenia. Jak zrobić to dobrze?

Przede wszystkim, warto mięso dobrze zamarynować: na przykład w musztardzie, ziołach, miodzie lub oliwie z oliwek. Marynata zapewnia mięsom chrupiącą skórkę i soczystość – sprawi, że potrawa nie będzie zbyt sucha. Inną kwestią jest grillowanie w odpowiedniej temperaturze.

Warto sprawdzić, w jaki sposób najlepiej smażyć dane mięso: na przykład steki należy wrzucić na już rozgrzany grill; wcześniej powinny spędzić około pół godziny w temperaturze pokojowej.

W przypadku karkówki warto pamiętać o przykryciu – grillujemy ją tak po 5 minut z każdej strony. Z kolei, by uniknąć suchości w piersi z kurczaka, można ją obłożyć kawałkami boczku. Każdy typ mięsa ma trochę inne wymagania, jednak przy zastosowaniu kilku sztuczek, wszystkie mogą być naprawdę pyszne.

Jak urozmaicić grillowe menu?

Mięso nie musi być naszym jedynym wyborem kulinarnym podczas grillowania. Również specjały kuchni wegańskiej i wegetariańskiej z powodzeniem dadzą się przyrządzić w tej lubianej przez niemal wszystkich formie. Które z nich idealnie nadają się na grilla?

Oprócz wspomnianego już tofu (szczególnie w wersji marynowanej), ogromną popularnością cieszą się sojowe kiełbaski i marynowane kotlety sojowe. Obydwie te potrawy są wyjątkowo smaczne w wersji grillowanej. Inną opcją są grilllowane burgery roślinne – często dużo smaczniejsze niż ich mięsne odpowiedniki.

Dla osób, które pozwalają sobie na nieco nabiału, idealne będą grillowane sery. Do najsmaczniejszych należą z pewnością grillowany camembert i halloumi. Warto też eksperymentować – nietypowe połączenia mogą okazać się strzałem w dziesiątkę!

Faszerowane pieczarki z grilla – prosty przepis

Jedną z ciekawych opcji wegańskich są z pewnością grillowane warzywa. Przyrządzić w ten sposób można niemal wszystkie. Pyszne są również grillowane grzyby – w tym stare, dobre pieczarki. Jak zrobić je tak, by były świetną wege-przekąską?

Warto zwrócić uwagę na faszerowane pieczarki z mozzarellą. To proste i niezwykle lubiane danie. Potrzebne nam będą cztery duże pieczarki, duży soczysty pomidor, niewielka ilość oleju (1-2 łyżki), ząbek czosnku, kilka listków oregano i bazylii, kulka mozzarelli, sól i pieprz. Przy pomocy tych kilku składników możemy stworzyć naprawdę smaczną potrawę! Jak to zrobić?

Pieczarki należy oczyścić i wykręcić nóżki, które następnie kroimy w kosteczkę. Kapelusze grzybów posypujemy solą, obracamy do góry dnem i zostawiamy na 10 minut, by odciekł sok. Następnie zajmujemy się farszem: usuwamy skórkę z pomidora, miąższ kroimy w drobną kostkę. Osobno przygotowujemy drobno posiekane, umyte i osuszone oregano i bazylię.

Nóżki pieczarek wrzucamy na rozgrzany olej, a po 3 minutach dodajemy farsz z pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kolejnych 5 minutach studzimy i dodajemy bazylię i oregano. Mozzarellę dzielimy na pół: połowa trafia do reszty składników, a połowę ścieramy na tarce.

Suche kapelusze napełniamy farszem i posypujemy startym serem. Owijamy każdy kapelusz w folię aluminiową i wrzucamy na dobrze rozgrzany grill. Grillujemy około 10-12 minut i podajemy z grillowanym serem i listkami oregano. Gotowe!

Zobacz także: Jak szybko przyrządzić grillowane pieczarki?

Pyszna kukurydza z grilla

Dużą popularnością wśród grillujących cieszy się także kukurydza z grilla. Jak ją przygotować?

Jedną z najciekawszych wersji jest opcja pikantna. Łatwo ją przyrządzić, a jej smak jest naprawdę satysfakcjonujący. W przypadku 8 osób potrzebujemy 8 kolb kukurydzy, 10 dag masła, 2 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżek soku z limonki. Przydadzą się również 2 łyżki soli morskiej, nieco chili i posiekany szczypiorek. Jak ugrillować kukurydzę na ostro?

To wyjątkowo prosta potrawa. Kolby kukurydzy, umyte i nasmarowane oliwą z oliwek, wrzucamy na gorące kratki grilla. Pieczemy do miękkości i zarumienienia ziarenek. W międzyczasie, w miseczce mieszamy rozpuszczone masło z solą, chili, papryką i sokiem z limonki. Tym pikantnym sosem polewamy upieczoną kukurydzę i posypujemy całość szczypiorkiem.

Istnieje również wersja dla tych, którzy nie należą do fanów pikantnych dań. Chili zastępujemy w niej dwiema łyżkami płynnego, akacjowego miodu i doprawiamy słodką papryką. Smacznego!

Zobacz także: Kukurydza na grillu – ciekawy pomysł na danie

Sałatki na grilla – wyśmienity dodatek

Bez względu na to, czy wybieramy posiłek mięsny, czy wege, idealnym uzupełnieniem wieczoru będzie sałatka na grilla. Które z nich są najsmaczniejsze i pasują do innych grillowanych potraw?

Interesującym pomysłem jest sałatka warzywna z sosem miodowo-musztardowym. Do jej przyrządzenia potrzebne będą 2 garści mieszanki sałat, 5 rzodkiewek, pomidor, ogórek, garść szczypiorku oraz składniki na sos: musztarda sarepska (2 łyżki), miód (1 łyżka), oliwa z oliwek (1 łyżka), sok z cytryny (1 łyżka) i musztarda francuska (1 łyżka).

Przepis jest banalnie prosty. Mieszankę sałat myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w ósemki, a rzodkiewki i ogórka, w półplasterki. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce – aż powstanie jednolita całość. Układamy sałatę na półmisku i polewamy sosem. Całość posypujemy szczypiorkiem. W ten sposób uzyskujemy nie tylko pyszne danie, ale i prawdziwą witaminową bombę – świetne uzupełnienie codziennej diety. Smacznego!

Zobacz także: Szybkie sałatki na grilla – które są najlepsze?

jarosław kaczynski tadeusz rydzyk toruń radio maryja trzeba kłaniać się w pas

Jarosław Kaczyński zaskakująco o Rydzyku. Tego się duchowny nie spodziewał

kaczyński piątka dla zwierząt hodowla zwierząt futerkowych cyrk ubój rytualny

Jarosław Kaczyński idzie na wojnę! „Zajmiemy się tym w końcu na poważnie”