Dla wielu osób nazwy serwowanych tam potraw niewiele mówią. Na co najlepiej się zdecydować i co wiedzie prym wśród najczęściej zamawianych dań kuchni gruzińskiej? Co jest w niej najsmaczniejsze i czego na pewno należy spróbować?
Chinkali – tradycyjne gruzińskie pierożki
Polacy kochają pierogi i mogą się nimi zajadać bez końca, szczególnie że liczba dostępnych wariantów na pewno temu sprzyja. Kuchnia gruzińska również ma swoje pierożki o nazwie chinkali. Ich wygląd nieco różni się od pierogów polskich – przypominają sakiewkę, wewnątrz której znajduje się aromatyczny bulion i farsz
Sam sposób jedzenia chinkali również jest bardzo ciekawy i polega na wypiciu w pierwszej kolejności znajdującego się w nim wywaru, a dopiero później zjedzeniu samego pieroga. Chinkali najczęściej można spotkać faszerowane mięsem mielonym.
Adżarskie chaczapuri
To bardzo proste, ale niezwykle smaczne i aromatyczne danie. W specjalnie uformowanej i wypieczonej z ciasta łódeczki znajduje się farsz w postaci zapieczonego jajka, masła i sera.
Sposób jedzenia chaczapuri po adżarsku jest prosty – polega na wymieszaniu wszystkich składników wewnątrz łódeczki, a następnie na odrywaniu kawałków ciasta i maczania go w uzyskanym sosie. Danie jemy rękoma, bez użycia sztućców. Można je wykorzystać do samego wymieszania zawartości łódeczki.
Placek kubdari
Kolejna warta polecenia gruzińska potrawa to okrągły placek kubdari. Składa się on z dwóch cienkich, niemal przeźroczystych placków z ciasta, pomiędzy którymi znajduje się farsz – najczęściej wieprzowo-jagnięcy, przyprawiony w tradycyjny sposób.
Danie jest bardzo sycące i łatwe do spożycia bardzo często występuje jako zagryzka np. do wina lub piwa. Kubdari występuje w wielu odmianach farszu, między innymi z serem lub szpinakiem.
Chaczapuri guruli
Następna wariacja na temat tradycyjnego gruzińskiego chaczapuri to jego odmiana guruli. Bardzo mocno przypomina ona dobrze nam znany włoski pieróg calzone.
Jako farsz najczęściej występuje w nim ser wraz z jajkiem. Chaczapuri jest pieczone, dzięki czemu samo ciasto pozostaje niezwykle delikatne i kruche.
Zupa charczo – skosztuj gruzińskiej zupy
Kuchnia gruzińska na pewno nie należy do monotonnych, dlatego nie dziwi fakt, że można w niej znaleźć zupę. Charczo to zupa z mięsnymi kuleczkami oraz dodatkiem orzechów, ryżu i wielu aromatycznych przypraw. Jest gęsta, esencjonalna i bardzo pożywna.
Bardzo często podaje się ją z dodatkiem innych gruzińskich potraw, takich jak np. chaczapuri. Interesuje cię kuchnia gruzińska i chcesz jej spróbować? Jeśli tak, warto wybrać się na wycieczkę do większego miasta, w którym działa dobra gruzińska restauracja. Może to być pomysł na wspaniałą randkę dla was. Czy stać was na nią?
Oczywiście, że tak, a nawet jeśli chwilowo nie macie gotówki, od czego jest pożyczka przez internet? Skorzystaj z niej i ciesz się wieloma wspaniałymi momentami spędzonymi na delektowaniu się gruzińskim jedzeniem.
Jeśli uwielbiasz kulinarne eksperymenty, warto pokusić się zakup książki z przepisami kuchni gruzińskiej, lub o wyszukanie w Internecie przepisu, na jedną z wyżej wymienionych potraw i przyrządzenie jej na spotkaniu z przyjaciółmi lub rodziną.
Artykuł przygotowany we współpracy z Everlike – Porównywarka pożyczek