Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożywaniem kiełbasy o nazwie „metka łososiowa”. GIS podał, że w jednej z partii produktu wykryto groźne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Lepiej sprawdzić zawartość swojej lodówki.
Metka łososiowa. GIS ujawnia informację o skażeniu bakterią
Zjedzenie zanieczyszczonego produktu bakterią Listeria monocytogenes może przyczynić się do powstania choroby zwanej listeriozą. Główny Inspektorat Sanitarny prowadził akcję wraz z przedstawicielami Inspekcji Weterynaryjnej. W toku analiz udało się wykryć obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii metki łososiowej.
Skażonym produktem jest tzw. „Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka” (opakowanie MAP, waga około 1,4 kg). Jeśli mamy taki produkt w lodówce, należy sprawdzić numer partii: 1F828092828. Data przydatności do spożycia wydrukowana na opakowaniu powinna wskazywać na 20 października tego roku.

Producentem metki łososiowej jest Zakład Mięsny Peklimar. Firma już powiadomiła odbiorców towaru o problemie i natychmiast rozpoczęła proces wycofywania produktu ze sklepów w celu ochrony klienta końcowego przed potencjalnym zatruciem.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: TVP