Tradycyjne śniadania Polaków mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Znany dietetyk alarmuje, że najpopularniejsze poranne posiłki nie tylko nie dostarczają odpowiednich wartości odżywczych, ale również przyczyniają się do tycia.
Poranne grzechy żywieniowe milionów Polaków
Dietetyk Bartek Szemraj nie pozostawia złudzeń – najpopularniejsze śniadaniowe wybory Polaków dalekie są od ideału – informuje portal Onet.pl. Ekspert wskazuje na trzy szczególnie niepokojące nawyki żywieniowe, które mimo swojej szkodliwości, nadal cieszą się ogromną popularnością.
Szczególnie krytycznie odnosi się do kanapek, które dla wielu stanowią podstawę porannego menu. Choć wydają się praktycznym i szybkim rozwiązaniem, ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia.
Chleb, będący głównym składnikiem kanapek, to przede wszystkim źródło węglowodanów, a symboliczna ilość dodatków w postaci wędliny czy sera nie zapewnia odpowiedniej dawki protein. Nawet obecność warzyw, zwykle w śladowych ilościach, nie poprawia znacząco wartości odżywczej takiego posiłku.
Owsianka i kawa z ciastkiem – śniadaniowa pułapka
Kolejnym rozczarowaniem okazuje się owsianka – posiłek uznawany powszechnie za zdrowy wybór. Szemraj zwraca uwagę na niebezpieczny trend jej przyrządzania. Dodawanie suszonych owoców, słodkich sosów i znacznych ilości orzechów przemienia potencjalnie zdrowy posiłek w kaloryczną bombę.
Największym mankamentem popularnych wersji owsianki jest jednak deficyt białka – kluczowego składnika dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ekspert rozprawia się również z powszechnym mitem o konieczności spożywania obfitego śniadania.
Absolutnym liderem niechlubnego rankingu jest jednak połączenie kawy z ciastkiem. Ten pozornie niewinny duet stanowi prawdziwą pułapkę dla organizmu. Wysokie stężenie cukru, a w przypadku dodania śmietanki również tłuszczu, przy jednoczesnym braku jakichkolwiek wartości odżywczych, to prosta droga do problemów zdrowotnych. Dietetyk ostrzega, że taki nawyk może znacząco przyspieszać przyrost tkanki tłuszczowej.
Szemraj podkreśla, że kluczem do zdrowego śniadania jest odpowiednia kompozycja składników odżywczych. Zaleca włączenie do porannego menu produktów bogatych w białko, witaminy i zdrowe tłuszcze.
Jajka, różnorodne warzywa, świeże owoce oraz dodatki w postaci oliwy z oliwek, awokado czy niewielkiej porcji orzechów, to składniki, które powinny zagościć na talerzu każdego, kto dba o swoje zdrowie. Takie zbilansowane śniadanie nie tylko zapewni uczucie sytości, ale również dostarczy energii na pierwszą połowę dnia i wesprze utrzymanie prawidłowej masy ciała.