Obecnie hamburger nie oznacza wcale suchego pieczywa przełożonego mięsem. Na dodatek stale rosnącą popularnością cieszą się burgery. Czym się różni hamburger od burgera?
Skąd się wzięły burgery? Burger a hamburger – jaka różnica?
Hamburgery są prawdziwą ikoną kuchni amerykańskiej, a słowo to pochodzi od befsztyka z posiekanej wołowiny nazywanego hamburger steak. Wprowadzony do kuchni amerykańskiej został przez imigrantów niemieckich, a dokładnie pochodzących z Hamburga.
Prawdopodobnie pierwszego hamburgera zaserwował Fletcher Davis w 1904 roku na Światowej Wystawie w Saint Louis, którego jednocześnie uznaje się za jego autora. Jak głoszą różne źródła, był to kotlet podany na grzance z sałatą, majonezem i musztardą, jednak to nie jedyna wersja tej historii.
Roszczenia patentowe wysunęło sobie wielu innych Amerykanów, a jednym z nich był Charlie Nagreen z Seymour w stanie Wisconsin, który w wieku 15 lat zaczął sprzedawać kanapki z kotletem hamburskim.
Niektórzy twierdzą, że kotlet hamburski w dwóch kawałkach pieczywa pojawił się w połowie XIX wieku na pokładzie statków transatlantyckich Hamburg America Line. Mimo iż trudno dzisiaj jednoznacznie wskazać wynalazcę burgerów, to jedno jest pewne – danie to na stałe wpisało się w kulturę amerykańską.
Burgery pokochali także Europejczycy za sprawą powstania kultowej sieci McDonald’s. Pierwszy lokal tego typu powstał w 1940 roku przy słynnej drodze Route 66 w San Bernardino w Kalifornii. Ekspansja McDonald’s nastąpiła dopiero w latach 70.
Ewolucja hamburgerów na przestrzeni lat
Dzisiaj można zdecydowanie częściej znaleźć burgery w amerykańskim stylu, a nie przekąski sprzedawanej przy dworcach PKP. Klasyczne danie, które stanowi połączenie bułki i kotleta doczekało się wielu kombinacji.
Szynka parmeńska, rukola i awokado to tylko niektóre z dodatków, które możemy spotkać w restauracjach. Na dodatek przestały one być fast foodem, a stały się slow foodem. Prawdziwe burgery, które można zjeść w PasiBus w Bydgoszczy, zawierają w sobie składniki najwyższej jakości, świeże i przede wszystkim wołowinę, bez której trudno wyobrazić sobie klasyczne amerykańskie danie.
Czym się różni burger od hamburgera?
Burgery to nazwa całej grupy kanapek, które przygotowywane są według określonego schematu:
- grillowany kotlet (najczęściej wołowina, może też być kurczak lub ryba),
- warzywa świeże lub marynowane (ogórki, pomidory, sałata, cebula),
- sos: musztarda, majonez, sos czosnkowy, ketchup.
Można więc w zasadzie powiedzieć, że hamburger jest burgerem, ponieważ te nazwy stosuje się zamiennie. Pierwsze hamburgery składały się z krótkiej listy składników, obecnie są pełne dodatków, nawet tych wyszukanych.
Jakie są rodzaje burgerów?
W zależności od użytych dodatków można określić rodzaj burgera. Cheeseburger składa się z sera i dodatków, natomiast hamburger jest najpopularniejszy i najczęściej składa się z wołowiny, ale można do niego włożyć także inne mięso. Obecnie burgerownie takie jak https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/bydgoszcz/ serwują również dania wegetariańskie, dzięki czemu mogą trafiać w gust wielu osób.